Isonzo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Soča)
Hopp til navigering Hopp til søk
Isonzo
Soča
Isonzo

Kart over Isonzo
Kart over elven

LandSlovenia, Italia
Lengde140 km 
Nedbørfelt3 400 km² 
Middelvannføring140 m³/s /s 
StartDe julianske alpene vest for Triglav
  – Høyde1 100 moh.
MunningAdriaterhavet nær Monfalcone

Koordinater: 45°43′29″N 13°33′22″Ø Isonzo (slovensk: Soča, tysk: Sontig) er en 140 km lang elv i Slovenia og Italia. Kilden ligger i Trentadalen i De julianske alpene i Slovenia, rundt 1 100 meter over havet. Elven renner forbi det høyeste fjellet i Slovenia, Triglav (2 864 moh) før den renner sørover forbi byene Bovec, Kobarid, Tolmin, Nova Gorica og Gorizia. Elven munner ut i Adriaterhavet nær den italienske byen Monfalcone.

Elvedalen utgjorde store deler av frontlinjen mellom Østerrike-Ungarn og Italia under første verdenskrig. Blant annet ble det utkjempet til sammen tolv slag ved Isonzo mellom mai 1915 og november 1917 hvor over 300 000 soldater fra Østerrike-Ungarn og Italia mistet livet.

I Slovenia blir elven også kalt «Den vakre smaragdelva» på grunn av det smaragdgrønne vannet. Den skal være en av de få elvene i verden som har en slik farge gjennom hele løpet. Soča inspirerte den slovenske dikteren Simon Gregorčič til å skrive sitt mest kjente diktet Soči (Til Soča), et mesterverk i slovensk poesi.

Isonzo er kjent for den unike ørretarten Salmo trutta marmoratus (kalla marmorørret), som lever i det krystallklare vannet i de øvre delene av elven. Arten er utryddingstruet på grunn av at andre fiskearter ble satt ut i elven i mellomkrigstiden.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]