Monfalcone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Monfalcone
Monfalcone
LandItalia Italia
RegionFlag of Friuli-Venezia Giulia.svg Friuli-Venezia Giulia
Provins Provinsen GoriziaRediger på Wikidata
StatusKommune
InnbyggernavnMonfalconesi
Areal20,5 kvadratkilometer
Befolkning28 107 (2018)
Bef.tetthet1 371,07 innb./kvadratkilometer
Høyde over havet7±1 meter
Postnummer34074
Telefonprefiks0481
ISTAT-nummer031012

Monfalcone
45°48′00″N 13°32′00″Ø

Monfalcone (lokal dialekt: Mofalcòn) er en by og kommune i provinsen Gorizia i regionen Friuli-Venezia Giulia i Italia og ligger ved Triestebukten.

Byen er et industrisentrum for skipsbygging, flybygging, tekstilindustri, kjemisk industri og oljeraffinering. Byen er blant annet hovedbasen for det store skipsbyggeriet Fincantieri Cantieri Navali Italiani.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Monfalcone er den femte største byen i regionen Friuli-Venezia Giulia og er hovedsenteret i det såkalte Bisiacaria-området. Med de omkringliggende områdene utgjør det urbane området rundt 50 000 innbyggere. Byen ligger mellom Carso-fjellene og Adriaterhavet og er den nordligste havnen i middelhavsområdet. Byen ligger ved utløpet av elvene Isonzo og Timavo (inkl. Reka).

Historie[rediger | rediger kilde]

I området var det en rekke befestede landsbyer allerede før Romertiden, altså fra ca. 1000 f. Kr. Disse landsbyene ble kalt Castellieri. Etter at romerne anla byen Aquileia i 181 f.Kr., ble det anlagt badebygninger i høydene ved byen, disse ble kalt Insulae Clarae.

Etter Napoleonskrigene ble området en del av Østerrike-Ungarn og var viktig som hovedsetet for skipsbygging for dobbeltmonarkiet. Området lå i frontlinjen for kampene i Italia under første verdenskrig med tilsammen tolv slag som ble utkjempet i området. Først ved fredsslutningen etter første verdenskrig ble området en del av Italia.

Satellittbilde av utløpet av Isonzo i Monfalcone

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]