Monfalcone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Monfalcone
Monfalcone
Monfalcone
Italy location map.svg
45°48′0″N 13°32′0″ØKoordinater: 45°48′0″N 13°32′0″Ø
Land Italia Italia
Region Flagget til Friuli-Venezia Giulia Friuli-Venezia Giulia
Provins Gorizia
Status Kommune
Innbyggernavn Monfalconesi
Areal 20 km²
Befolkning 27 668 (2004)
Bef.tetthet 1320 innb./km²
Høyde over havet 7
Postnummer 34074
Telefonprefiks 0481

Monfalcone (lokal dialekt: Mofalcòn) er en by og kommune i provinsen Gorizia i regionen Friuli-Venezia Giulia i Italia og ligger ved Triestebukten.

Byen er et industrisentrum for skipsbygging, flybygging, tekstilindustri, kjemisk industri og oljeraffinering. Byen er blant annet hovedbasen for det store skipsbyggeriet Fincantieri Cantieri Navali Italiani.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Monfalcone er den femte største byen i regionen Friuli-Venezia Giulia og er hovedsenteret i det såkalte Bisiacaria-området. Med de omkringliggende områdene utgjør det urbane området rundt 50 000 innbyggere. Byen ligger mellom Carso-fjellene og Adriaterhavet og er den nordligste havnen i middelhavsområdet. Byen ligger ved utløpet av elven Isonzo.

Historie[rediger | rediger kilde]

I området var det en rekke befestede landsbyer allerede før Romertiden, altså fra ca. 1000 f. Kr. Disse landsbyene ble kalt Castellieri. Etter at romerne anla byen Aquileia i 181 f.Kr., ble det anlagt badebygninger i høydene ved byen, disse ble kalt Insulae Clarae.

Etter Napoleonskrigene ble området en del av Østerrike-Ungarn og var viktig som hovedsetet for skipsbygging for dobbeltmonarkiet. Området lå i frontlinjen for kampene i Italia under første verdenskrig med tilsammen tolv slag som ble utkjempet i området. Først ved fredsslutningen etter første verdenskrig ble området en del av Italia.

Satellittbilde av utløpet av Isonzo i Monfalcone

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]