Monfalcone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Monfalcone
LandItalias flagg Italia
Region Friuli-Venezia Giulia
Provinsente di decentramento regionale di Gorizia
StatusKommune
InnbyggernavnMonfalconesi
HovedstadMonfalcone
Tilstøtende kommunerDuino-Aurisina, Staranzano, Doberdò del Lago, Ronchi dei Legionari
Postnummer34074
Retningsnummer0481
Areal19,73 km²[1]
Befolkning29 479[2] (2023)
Bef.tetthet1 494,12 innb./km²
Høyde o.h.7 meter
ISTAT-nummer031012
Kart
Monfalcone
45°48′00″N 13°32′00″Ø

Monfalcone (lokal dialekt: Mofalcòn) er en by og kommune i provinsen Gorizia i regionen Friuli-Venezia Giulia i Italia og ligger ved Triestebukten.

Byen er et industrisentrum for skipsbygging, flybygging, tekstilindustri, kjemisk industri og oljeraffinering. Byen er blant annet hovedbasen for det store skipsbyggeriet Fincantieri Cantieri Navali Italiani.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Monfalcone er den femte største byen i regionen Friuli-Venezia Giulia og er hovedsenteret i det såkalte Bisiacaria-området. Med de omkringliggende områdene utgjør det urbane området rundt 50 000 innbyggere. Byen ligger mellom Carso-fjellene og Adriaterhavet og er den nordligste havnen i middelhavsområdet. Byen ligger ved utløpet av elvene Isonzo og Timavo (inkl. Reka).

Historie[rediger | rediger kilde]

I området var det en rekke befestede landsbyer allerede før Romertiden, altså fra ca. 1000 f. Kr. Disse landsbyene ble kalt Castellieri. Etter at romerne anla byen Aquileia i 181 f.Kr., ble det anlagt badebygninger i høydene ved byen, disse ble kalt Insulae Clarae.

Etter Napoleonskrigene ble området en del av Østerrike-Ungarn og var viktig som hovedsetet for skipsbygging for dobbeltmonarkiet. Området lå i frontlinjen for kampene i Italia under første verdenskrig med tilsammen tolv slag som ble utkjempet i området. Først ved fredsslutningen etter første verdenskrig ble området en del av Italia.

Satellittbilde av utløpet av Isonzo i Monfalcone

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Superficie di Comuni Province e Regioni italiane al 9 ottobre 2011». Istituto nazionale di statistica. Besøkt 16. mars 2019. 
  2. ^ https://demo.istat.it/?l=it.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]