Snusmumrikken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Snusmumriken)
Gå til: navigasjon, søk

Snusmumrikken er Mummitrollets beste venn og vandrer sørover hver høst og returnerer til Mummidalen om våren. Han opptrer først i den andre av mummibøkene, Kometen kommer, hvor mummiuniverset blir fullt utviklet. Han er en eventyrer som er beundret av de små og sjenerte. Han er sønn av Mymlen og Jukseren, og er også halvbroren til bl.a. Mymlens døtre Lille My og Mymlen (ikke morens hans, men en av hennes døtre med samme navn).

Snusmumrikken bruker noen gamle, grønne klær og en bredbremmet hatt som han har hatt siden fødselen. Han bor i et telt, røyker pipe og spiller på et munnspill. Han har også en motvilje mot store autoriteter. Han foretrekker frittvoksende løvverk fremfor ingjerdede velstelte plener. Snusmumrikken har så få eiendeler som mulig og blir lykkeligere av å beholde et minne om en ting enn å ha tingen selv, i motsetning til hans venn Sniff som helst ønsker å eie så mange dyrbare ting som mulig.

Flere mener at Tove Jansson baserte Snusmumrikkens karakter på sin venn og daværende forlovede, journalisten og politikeren Atos Wirtanen (1906–79)[1]. På den annen side har Jansson selv sagt at det bare er Mummimamma og Too-tikki som er basert på levende personer.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]