Snømannen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For den britiske tegnefilmen fra 1982, se Snømannen (tegnefilm)
Snømannen
Forfatter(e) Jo Nesbø
Sjanger Thriller
Originalutgave 2007
Forlag Aschehoug

Snømannen er Jo Nesbøs syvende roman om politiførstebetjent Harry Hole, gitt ut i 2007.

Handling[rediger | rediger kilde]

Boken handler om Harry Hole, som oppdager en merkelig sammenheng mellom oppsiktsvekkende mange forsvinningssaker de siste ti årene. Fellestrekkene er at de er gifte kvinner med barn, og at de alle er forsvunnet på senhøsten - akkurat rundt årets første snøfall. Sammen med sin nye kompanjong i politiet, Katrine Bratt, kommer Harry på sporet av en seriemorder som dreper kvinner, og lager snømenn.

I tillegg handler boken om Harrys forhold til sin store kjærlighet Rakel og hennes sønn Oleg, samt hennes nye kjæreste, legen Mathias Lund-Helgesen.

Handlingen i Snømannen er lagt til Oslo og Bergen. Også i denne boken bruker Nesbø flere lenker tilbake til tidligere saker om Harry Hole. Eksempelvis nevnes stedsnavnet «Toowoomba» flere ganger både i Flaggermusmannen og Snømannen.

Filmatisering[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Snømannen (spillefilm)

Filmatiseringen av boken har vært et tema omtrent siden den kom ut. Etter mye om og men gav Jo Nesbø til slutt etter og solgte rettighetene til filmatiseringen til det velrenommerte produksjonsselskapet Working Title, som bak annet står bak filmer som Fargo, The Big Lebowski, Notting Hill, Love Actually og Les Misérables. Det lå lenge i kortene at stjerneregissør Martin Scorsese skulle stå for regien, etter Nesbøs eget ønske. Han ble annonsert offisielt som regissør, men forlot etterhvert registolen. Han ble imidlertid sittende som eksekutiv produsent for filmen. Filmens regi gitt til slutt til svenske Tomas Alfredson[1] som slo gjennom i Hollywood med spionthrilleren Tinker Tailor Soldier Spy (også produsert av Working Title). Filminnspillingen startet i Oslo i januar 2016, og rollen som Harry Hole spilles av tysk-irske Michael Fassbender. Skuespillere som Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg James D'Arcy og Suklen Bashir er også bekreftede navn[2], men produsentene er svært tilbakeholdne med informasjon om produksjonen.

Filmen har planlagt premiere høsten 2017.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Beaton, Connor. «Alfredson takes on Nesbø’s Snowman». The Targe. Arkivert fra originalen 2. mai 2014. Besøkt 30. april 2014. 
  2. ^ NRK. «Ny skuespiller bekreftet til «Snømannen»». NRK. Besøkt 24. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


litteraturstubbDenne litteraturrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.