Snømøll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Snømøll
Opostega salaciella
Opostega salaciella
Vitenskapelig(e)
navn
:
Opostegidae
Meyrick, 1893
Norsk(e) navn: Snømøll
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Underorden: Glossata
Antall arter: ca. 180 beskrevne, seks i Europa, to funnet i Norge
Habitat: Terrestrisk, larvene minerer trolig i blader eller stilker
Utbredelse: Holarktis, Chile, Australia
Delgrupper:

Snømøll (Opostegidae) er en liten familie av små, stort sett hvite sommerfugler. Biologien deres er dårlig kjent, men man antar at de fleste artene minerer i stilker eller blader av ulike urter. Det er beskrevet litt over 100 arter, to av dem er funnet i Norge. Sammen med familien dvergmøll (Nepticulidae) utgjør snømøllene overfamilien Nepticuloidea.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (vingespenn 7 – 12 mm), hvite til lyst okergule møll med ensfargede eller litt mønstrede vinger. Det innerste leddet på antennene er utvidet sidelengs og danner et stort "øyelokk" over hvert fasettøye, sett forfra dekker dette øyet helt. Sugesnabelen er sterkt redusert eller mangler helt. Forvingene er ensfargede eller med små, svarte flekker eller brune bånd, tilspisset ytterst. De har middels lange hårfrynser rundt spissen, svært lange langs den ytterste halvdelen av bakkanten. Bakvingene er smale med lange hårfrynser. Vingene har små pigger spredt utover overflaten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Biologien til snømøllene er dårlig kjent men trolig minerer larvene til alle artene i levende planter. De fleste lever i frukt eller i sevjelaget mellom barken og veden, på bjørkefamilien, slireknefamilien, soleiefamilien, sildrefamilien og bøkefamilien. Noen få lever i blader på planter i rutefamilien. De voksne møllene flyr i skumringen eller om natten. På grunn av de reduserte munndelene kan de ikke ta næring til seg.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]