Smaragdbladmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Smaragdbladmåler
fra British Entomology Volume 6 av John Curtis
fra British Entomology Volume 6 av John Curtis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Thetidia smaragdaria
Fabricius, 1787
Norsk(e) navn: smaragdbladmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Thetidia
Nasjonal rødliste (Norge):
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-CR-no.svg

CR — Kritisk truet

Habitat: tørrenger på kalkrik grunn
Utbredelse: Palearktis, i Norge bare på noen øyer i Oslofjorden

Smaragdbladmåler (Thetidia smaragdaria) er en sommerfugl som tilhører familien egentlige målere (Geometridae). Denne meget vakre arten er svært sjelden og blir regnet som truet i mye av Europa, også i Norge, der arten blir vurdert som Kritisk truet (CR).

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middels stor (vingespenn 27 – 32 mm), slank, gulgrønn måler. Kroppen er kledt med grønne hår. Forvingene, som er forholdsvis smale, har to tynne, hvite tverrlinjer og en liten, rund, hvit flekk nær midten. Bakvingen har et blekt parti ved fremkanten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten er knyttet til tørre enger på kalkgrunn. Larvene lever på ryllik (Achillea millefolia), kanskje også andre kurvplanter. De voksne sommerfuglene flyr om natten i juni – juli.

En truet art[rediger | rediger kilde]

Smaragdbladmåleren er regnet for å være en truet art i store deler av Europa. I Storbritannia har den ikke blitt sett siden 1991, og man regner med at den alt er utdødd. I Norge finnes det noen gamle funn fra Oslo, men i de siste 100 årene er den bare funnet på to kalkrike øyer i Bærum kommune, siste gang i 1984. De tørre engene som den lever på er sterkt utsatte overfor utbygginger, de kan også stå i fare for å gro til med skog. På den norske rødlisten har den fått status som sårbar (V). Som et lite lyspunkt kan det nevnes at denne arten ble registrert for første gange i Sverige i 2004.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Smaragdbladmåleren finnes i Sør-, Mellom- og Øst-Europa og videre østover like til Japan. I Nord-Europa er det kjent forekomster bare fra Norge og det sørlige Finland, i tillegg til den nyoppdagede bestanden i Sverige.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]