Smaragdbladmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Smaragdbladmåler
fra British Entomology Volume 6 av John Curtis
Nomenklatur
Thetidia smaragdaria
Fabricius, 1787
Populærnavn
smaragdbladmåler[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektThetidia
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

CR — Kritisk truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: tørrenger på kalkrik grunn
Utbredelse: den palearktiske sone, i Norge bare på noen øyer i Oslofjorden

Smaragdbladmåler (Thetidia smaragdaria) er en sommerfugl som tilhører familien egentlige målere (Geometridae). Denne meget vakre arten er svært sjelden og blir regnet som truet i mye av Europa, også i Norge, der arten blir vurdert som Kritisk truet (CR).

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middels stor (vingespenn 27 – 32 mm), slank, gulgrønn måler. Kroppen er kledt med grønne hår. Forvingene, som er forholdsvis smale, har to tynne, hvite tverrlinjer og en liten, rund, hvit flekk nær midten. Bakvingen har et blekt parti ved fremkanten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten er knyttet til tørre enger på kalkgrunn. Larvene lever på ryllik (Achillea millefolia), kanskje også andre kurvplanter. De voksne sommerfuglene flyr om natten i juni – juli.

En truet art[rediger | rediger kilde]

Smaragdbladmåleren er regnet for å være en truet art i store deler av Europa. I Storbritannia har den ikke blitt sett siden 1991, og man regner med at den alt er utdødd. I Norge finnes det noen gamle funn fra Oslo, men i de siste 100 årene er den bare funnet på to kalkrike øyer i Bærum kommune, siste gang i 1984. De tørre engene som den lever på er sterkt utsatte overfor utbygginger, de kan også stå i fare for å gro til med skog. På Norsk rødliste for arter har den fått status som kritisk truet (CR).[2] Som et lite lyspunkt kan det nevnes at denne arten ble registrert for første gange i Sverige i 2004.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Smaragdbladmåleren finnes i Sør-, Mellom- og Øst-Europa og videre østover like til Japan. I Nord-Europa er det kjent forekomster bare fra Norge og det sørlige Finland, i tillegg til den nyoppdagede bestanden i Sverige.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 28. februar 2022. Besøkt 28. februar 2022. 
  2. ^ a b Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av smaragdbladmåler Thetidia smaragdaria for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 27. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]