Slaget om Mehran

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Slaget om Mehran
Konflikt: Irak-Iran-krigen
Dato 14-17. mai 1986
Sted Mehran, en iransk grenseby nordøst for Al Kut
Resultat Irakisk seier
Stridende parter
Irak Iran
Kommandanter og ledere
Generalstaben i Bagdad og general Tawfiq som korpskommandant av 2nd. irakisk korpset Ukjent
Styrker
25 000 mann fra 2nd. irakiske korpset 5 000 soldater
Tap
Ukjent Ukjent

Slaget om Mehran (14.-17. mai 1986) var en trefning under Irak-Iran-krigen. Dette slaget er mer å betrakte som et propagandastunt enn en militær offensiv rettet mot et viktig objekt. Saddam Hussein hadde etter nederlaget i slaget om Al-Faw behov for å innkassere en lett seier, og valgte å angripe den iranske grensebyen Mehran som med bare 5 000 iranske soldater i området hadde et svakt forsvar.

Den 10. mai var 25 000 soldater fra det 2. irakiske korpset deployert til Mehran-området, som lå relativt åpent med omkringliggende høydedrag som lengre østover ble til fjell. Fire dager senere startet irakerne offensiven, og regimet i Bagdad sørget for bred publisitet om militæraksjonen. Hensikten var å vise den irakiske befolkningen at også deres hær kunne vinne seire, tross de store tapene som de irakiske styrkene hadde lidd tidligere samme år.

De irakiske styrkene var overlegne våpenmessig, og klarte uten store problemer å erobre de viktige høydene omkring Mehran og fem mindre landsbyer. De fåtallige og dårlige utrustede iranske forsvarsstyrkene ble jaget opp i høyden og opp i fjellene. Der bygget iranerne nye forsvarsstillinger omkring byen Mehran og de nærliggende høydedragene. Irakerne kunne ikke angripe disse sterke stillingene som lå i opptil 1 500 meters høyde, fordi de irakiske styrkene bestod av stridsvognstropper (kavaleri) med liten infanteristøtte.

General Tawfiq foreslo overfor Saddam Hussein å rette et angrep mot den strategiske viktige Dehloran mot sørøst, men Saddam sa nei. Følgelig beholdt iranerne sine sterkeste stillinger på høydedraget øst for Mehran. Irakernes unnlatelse av å aksjonere mot Dehloran straffet seg under Operasjon Karbala 1, der grepet om de høyere stillingene ble avgjørende.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Lessons of Modern War Volume II: The Iran-Iraq War, Anthony H. Cordesman og Abraham R. Wagner 1991 ISBN 0-8133-0955-7

Se også[rediger | rediger kilde]