Operasjon Karbala 1

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Operasjon Karbala 1
Konflikt: Irak-Iran-krigen
Dato30. juni til 9. juli 1986
StedMehran, en iransk grenseby nordøst for Al Kut
ResultatIransk seier
Stridende parter
Irak IrakIran Iran
Kommandanter og ledere
Generalmajor Adin TawfiqStaben for de iranske styrkene
Styrker
Styrker fra 2. irakiske korps med 25 000 til 30 000 mann i flere brigader10. iranske infanteridivisjon med støtte av 4 til 5 pasdaran-brigader
Tap
500 døde, 1 500 sårede og 1 100 tatt til fange. Iransk påstand om 2 000 irakiske drepteSmå.

Operasjon Karbala 1, eller Det annet slaget om Mehran, var under Irak-Iran-krigen var en iransk motoffensiv som varte fra 30. juni til 9. juli 1986 mot de irakiske styrkene som hadde erobret byen Mehran under slaget om Mehran i mai.

Irakerne hadde ikke besettet de høyere forsvarsposisjonene på de omkringliggende høydedragene og fjellpartiene, og fra en større høyde rykket de iranske styrkene ned på de lavliggende høydene omkring byen, som var bombardert med iranskproduserte kjemiske våpenmidler.

Overraskelsesmomentet, sammen med bruken av kjemiske våpen som de irakiske militære ikke tidligere var blitt utsatt for, førte til at forsvaret kollapset i og omkring byen. Byens forsvar var avhengig av taktisk støtte fra kamphelikoptre og jagerbombefly i det irakiske flyvåpenet. Det iranske flyvåpenet, med færre men bedre kampfly, hadde i juni vært meget aktivt med å utføre flyangrep på flybasene i det sørlige Irak. Den 16. juni var angrepene så intense at mange av luftbasene var fullstendig affektert. Det irakiske flyvåpenet var ikke i stand til å reagere raskt på anmodninger om hjelp fra Mehran.

Fire brigader i og omkring Mehran (25 000 til 30 000 mann i regionen) var så hardt medtatt at de måtte trekkes ut av kampene etter at Mehran hadde blitt evakuert under stor forvirring. Iranerne avanserte videre og tok fire nye høyder opptil 40 kilometer vestover på irakisk territorium. Saddam Hussein måtte hente inn reservestyrker fra det sørlige frontavsnittet omkring Basra for en stabilisering av frontlinjen vest for Mehran.

Husseins seier i mai ble forvandlet til nederlag, noe korpskommandanten, generalmajor Adin Tawfiq, måtte ta konsekvensene av. Tawfiq ble sendt til Bagdad i unåde, hvor han forsvant. Tawfiq hadde noe skyld i nederlaget fordi han ikke var opptatt av aktiv rekognosering eller patruljering fram til under tjue kilometer fra byen uten å ha observere begivenhetene på høydene og fjellene. Iranerne kunne lansere sine overraskelsesangrep meget nært på sine første objekter på veien mot Mehran.

Tapsrapporter som ble publisert etter kampenes opphør fra begge parter ble overdrevet. Irak hevdet å ha forårsaket et tap på 10 300 iranske døde og sårede og å ha tatt 1 303 til fange og Iran hevdet at irakerne hadde lidd et tap på 2 000 døde. Ifølge de reelle tallene hadde iranerne lavere tap enn irakerne, som hadde et tap på 3 100 døde, sårede og fanger hvorav 500 døde, 1 500 sårede og 1 100 tatt til fange.[klargjør]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]