Iran Air Flight 655

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den sorte streken viser flyets planlagte rute
Et fly av samme type som det nedskutte
Kaptein Rogers under en tale i forbindelse med en seremoni for mannskapet etter avsluttet oppdrag i 1988.

Nedskytningen av Iran Air Flight 655 var en nedskytning av et sivilt iransk passasjerfly som fant sted i Hormuzstredet i Persiabukta den 3. juli 1988. Alle de 290 ombord mistet livet, inkludert 38 ikke-iranere og 66 barn.[1] Flyet ble skutt ned av det amerikanske krigsskipet USS Vincennes, som stod under kommandoen til William C. Rogers III.[2] Det amerikanske krigsskipet befant seg i iransk territorialfarvann og i iransk luftrom da nedskytningen skjedde.[3][4]

Hendelse inntraff mens krigen mellom Irak og Iran pågikk. Persiabukta var derfor preget av en del uro.

Flyet ble truffet av to missiler avfyrt fra det amerikanske marinefartøyet. Det hadde vært sammenstøt mellom amerikanske og iranske styrker i området like før nedskytningen fant sted. To iranske kanonbåter ble senket og en skadet. USA beklaget nedskytningen, men hevdet samtidig at den skjedde i selvforsvar. Kommandanten ombord på Vincennes, William C. Rogers, hevdet at han trodde skipet var i ferd med å bli angrepet av jagerfly, og avfyrte missilene for å forsvare seg. Iran betegnet nedskytningen som en massakre av uskyldige passasjerer og truet USA med full krig.

USA har fastholdt at nedskytningen var en ulykke, mens Iran på sin side fastholder at det var en bevisst handling.

Ulykke eller bevisst handling?[rediger | rediger kilde]

Vincennes under en øvelse i 1987

USS Vincennes var utstyrt med det mest moderne elektroniske utstyr, og spørsmålet ble etter nedskytningen var om det overhodet var mulig å forveksle det iranske passasjerflyet, som var av typen Airbus, med en militært jagerfly. Den amerikanske regjeringen nedsatte en granskningskommisjon, som kom til at nedskytningen skyldtes menneskelig svikt. Radarsystemet i Vincennes hadde virket som det skulle. Få uker etter nedskytningen uttalte daværende visepresident George H.W. Bush at han aldri ville beklage hendelsen på vegne av USA, uansett hva fakta måtte være ("I will never apologize for the United States of America — I don’t care what the facts are").

Vitnebeskrivelser har i ettertid beskrevet kaptein William C. Rogers som overivrig og for aggressiv i forhold til oppdrag han hadde i Gulf-området på den tiden. Flere har pekt på at det kunne være årsaken, eller en medvirkende årsak til nedskytningen.

USS Vincennes (CG-49) returnerer til San Diego i oktober 1988.

Etterspill[rediger | rediger kilde]

I 1996 gikk USA med på å betale erstatning til ofrene på tilsammen $61,8 millioner, men ikke for flyet som hadde en verdi på $30 millioner. Samtidig understreket amerikanske myndigheter at de ikke hadde noe ansvar for nedskytningen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]