Slaget om Ardennene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Slaget om Ardennene
Konflikt: Første verdenskrig
Dato21.-23. august 1914
StedArdennene i Frankrike
ResultatTysk seier
Stridende parter
Frankrike FrankrikeTyskland Tyskland
Kommandanter og ledere
Frankrike Pierre Ruffey
Frankrike Fernand de Langle de Cary
Tyskland Albrecht, hertug av Württemberg
Tyskland Kronprins Wilhelm
Styrker
3. armé (168 000)
4. armé (193 000)
4. armé (180 000)
5. armé (200 000)
Tap
Ukjent, men omfattendeukjent, men omfattende
Slaget om grensene
Mulhouse  • Haelen  • Lorraine  • Ardennene
Charleroi  • Mons  • Grand Couronné

Slaget om Ardennene var et av åpningsslagene under første verdenskrig. Det fant sted mellom 21.-23. august 1914 og var del av det større slaget om grensene.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Den franske øverstkommanderende Joseph Joffre beordret et angrep gjennom Ardennene som en støtteoperasjon til den franske invasjonen av Lorraine. Ifølge den franske krigsplanen Plan XVII ville de møte begrenset tysk motstand og det franske hurtigskytende artilleriet ville ha en fordel i de skogfylte områdene i Ardennene.

Innen 20. august ble det klart at tyskerne hadde betraktelig flere soldater i området enn tidligere antatt. Samme dag iverksatte de tyske styrkene et motangrep mot den franske fremrykningen i Lorraine. På tross av det startet Joffre en offensiv i Ardennene den neste dagen.

De tyske styrkene i Ardennene var midtpartiet av den tyske fremrykningen inn i Frankrike (Schlieffenplanen).

Slaget[rediger | rediger kilde]

Slaget foregikk i tykk tåke, som gjorde rekognosering vanskelig og bidro til at franskmennene tolket de tyske styrkene som betraktelig mindre enn hva som var tilfellet. De første dagene var preget av mindre trefninger og slaget tok virkelig til 22. august.

De tyske styrkene hadde rykket frem og gravd forsvarsstillinger.

De franske soldatene var fremdeles kledd i førkrigsuniformer med sterke farger som var dårlig egnet som kamuflasje. I tillegg la de franske styrkene vekt på offensive operasjoner og flere angrep ble slått tilbake av tyske maskingeværer og artilleri.

Etter slaget[rediger | rediger kilde]

I motsetning til de tyske styrkene som hadde gravd seg ned i forsvarsstillinger foretok de franske styrkene en uorganisert tilbaketrekning sent på ettermiddagen 23. august. 3. armé trakk seg tilbake til Verdun og 4. armé trakk seg tilbake mot Sedan og Stenay.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Zuber, Terence, The Battle of the Frontiers. Ardennes 1914 (Stroud, Gloucestershire: The History Press, 2009) ISBN 978-0-7524-5255-5