Verdun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Verdun
Verdun

Våpen

Land Frankrike Frankrike
Region Lorraine
Departement Meuse
Status Kommune
Areal 31,03 km²
Befolkning 19 252 (2008)
Bef.tetthet 620,4 innb./km²
Høyder
 – Høyeste:
 – Laveste:

330
194
Ordfører
(Maire)
Arsène Lux

Verdun (også kalt Verdun-sur-Meuse, tysk Wirten) er en kommune i departementet Meuse i regionen Lorraine øst i Frankrike. Verdun er underprefektur i departementet, og ligger ved elva Maas på grensen mellom Frankrike og Tyskland.

Verdun var siden det 4. århundre bispesete. I 843 ble gjennom traktaten i Verdun grunnlaget for delingen av Frankerriket besluttet, som ble begynnelsen på dagens Tyskland og Frankrike. Frem til høymiddelalderen var Verdun en tysk fjernhandelsby, og bebodd av rike handelsmenn. I det tidlige 11. århundre opplevet byen stor økonomisk oppgang, men i det 13. århundre mistet den betydning. Klosteret og stiftet, en gang motor for urbanisering, var nå bare redusert til krefter som sikret byens overlevelse.

Verdun tilhørte Østfrankerriket og senere det tysk-romerske rike frem til 1553, da den ved traktaten i Chamborg falt til Frankrike. I det 17. århundre ble byen sterkt befestet. Den ble berømt under første verdenskrig som åstedet for det blodigste slaget på vestfronten (ved siden av slaget ved Somme), mellom Frankrike og Tyskland.

Slaget ved Verdun varte fra februar 1916 til desember 1916 og førte ikke til noe for noen av de stridende partene. Det kostet 162 000 franske og 143 000 tyske soldater livet, mens nesten 500 000 ble skadet.

Idag lever byen særlig av sin tjenestesektor: turisme, forvaltning, bispedømme. Viktige severdigheter er ved siden av krigskirkegården, omgivelsene og skueplassen for slaget også det nylig renoverte bysentret med yachthavn ved Maas og katedralen med verdensfredssentret i bispepaleet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]