Verdun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Verdun

Våpen

LandFrankrikes flagg Frankrike
RegionGrand Est
DepartementMeuse
ArrondissementVerdun
StatusKommune
Postnummer55100
Areal31,03 km²[1]
Befolkning16 689[2] (2021)
Bef.tetthet537,83 innb./km²
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

330
194
Høyde o.h.262 meter
Nettsidewww.verdun.fr
Kart
Verdun
49°09′35″N 5°22′58″Ø

Verdun (fransk uttale: ​[vɛʁ.dœ̃], også kalt Verdun-sur-Meuse, tysk Wirten) er en by og kommune i departementet Meuse i regionen Grand Est øst i Frankrike. Verdun er underprefektur i departementet, og ligger ved elva Maas på grensen mellom Frankrike og Tyskland.

Stedet er mest kjent for slaget ved Verdun under første verdenskrig.

Historie[rediger | rediger kilde]

Verdun var siden det 4. århundre bispesete. I 843 ble gjennom traktaten i Verdun grunnlaget for delingen av Frankerriket besluttet, som ble begynnelsen på dagens Tyskland og Frankrike. Frem til høymiddelalderen var Verdun en tysk fjernhandelsby, og bebodd av rike handelsmenn. I det tidlige 11. århundre opplevet byen stor økonomisk oppgang, men i det 13. århundre mistet den betydning. Klosteret og stiftet, en gang motor for urbanisering, var nå bare redusert til krefter som sikret byens overlevelse.

Verdun tilhørte Østfrankerriket og senere det tysk-romerske rike frem til 1553, da den ved traktaten i Chamborg falt til Frankrike. I det 17. århundre ble byen sterkt befestet. Den ble berømt under første verdenskrig som åstedet for det blodigste slaget på vestfronten (ved siden av slaget ved Somme), mellom Frankrike og Tyskland.

Slaget ved Verdun varte fra februar 1916 til desember 1916 og førte ikke til noe for noen av de stridende partene. Det kostet 162 000 franske og 143 000 tyske soldater livet, mens nesten 500 000 ble skadet. Byens minnesmerke over slaget åpnet for besøkende i 1967.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Idag lever byen særlig av sin tjenestesektor: turisme, forvaltning, bispedømme. Viktige severdigheter er ved siden av krigskirkegården, omgivelsene og skueplassen for slaget også det nylig renoverte bysentret med yachthavn ved Maas og katedralen med verdensfredssentret i bispepaleet.

Befolkningsutvikling[rediger | rediger kilde]

Antall innbyggere i kommunen Verdun

Referanse: INSEE
Referanse: INSEE

Referanse: INSEE[3]


Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]