Skulk (TV-serie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skulk
orig. Saved by the Bell
Generell informasjon
SjangerSituasjonskomedie
Prod.landUSA
Sendeår1989
Sesonger4
Episoder87
Lengde25 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
HovedrolleMark-Paul Gosselaar
Tiffani-Amber Thiessen
Mario López
Elizabeth Berkley
Dustin Diamond
Lark Voorhies
Dennis Haskins
Leanna Creel (1992-1993)
Medvirkende
13 oppføringer
Mark-Paul Gosselaar (rollefigur: Zack Morris)
Mario López (rollefigur: A.C. Slater)
Dustin Diamond (rollefigur: Screech Powers)
Tiffani Thiessen (rollefigur: Kelly Kapowski)
Elizabeth Berkley (rollefigur: Jessie Spano)
Lark Voorhies (rollefigur: Lisa Turtle)
Ed Alonzo
Leanna Creel
Dennis Haskins (rollefigur: Richard Belding)
Soleil Moon Frye
Ernie Sabella
Pamela Kosh
Carol Lawrence
Bak kamera
Skaper(e)Sam Bobrick
ProdusentPeter Engel
TittelmusikkScott Gale
MusikkScott Gale
Sending
Periode20. august 198922. mai 1993
TV-kanalNBC
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Skulk (originaltittel: Saved by the Bell[1]) er en amerikansk komiserie for ungdom som gikk på NBC fra 1989 og 1993. Serien fulgte bedriftene til en gruppe tenåringer ved Bayside High School, samt rektoren ved skolen. Serien var en omskapt versjon av TV-serien Good Morning, Miss Bliss fra 1987. Sentrale roller ble spilt av Mark-Paul Gosselaar, Dustin Diamond, Lark Voorhies og Dennis Haskins, Tiffani-Amber Thiessen, Elizabeth Berkley og Mario Lopez.

Serien var populær nok til å bære fram to spin-off-serier: Saved by the Bell: The College Years, som fulgte flere av figurene til college, og Saved by the Bell: The New Class, som handlet om en ny gruppe studenter ved Bayside High School. Serien var også inspirasjonskilde til to TV-filmer.

I Norge gikk serien opprinnelig på TVNorge, under navnet Etter skoletid, før den ble plukket opp av TV3 under det nye navnet Skulk. I motsetning til TVNorge sendte TV3 alle sesongene, inkludert oppfølgeren The College Years, og filmene fra Hawaii og Las Vegas.

Historie[rediger | rediger kilde]

Good Morning, Miss Bliss[rediger | rediger kilde]

Saved by the Bell hadde opprinnelse i en pilotepisode på NBC, med tittelen Good Morning, Miss Bliss. Serien var inspirert av en idé som NBCs president Brandon Tartikoff hadde om å lage en TV-serie om en inspirerende lærer. I motsetning til Saved by the Bell handlet Good Morning, Miss Bliss om livet til læreren, og ikke elevene ved skolen. Figurene «Zack Morris», «Samuel 'Screech' Powers», «Lisa Turtle» og «Mr. Richard Belding» hadde alle opprinnelse i denne serien.

Serien ble ikke vist på NBC, men derimot kjøpt opp av Disney Channel, som viste den i én sesong. Etter 13 episoder ble serien kansellert, og rettighetene ble igjen overtatt av NBC som hadde ombestemt seg om hvorvidt de likte serien. De så at serien hadde potensial, og bestemte seg for å gjøre den om på enkelte området. Produsent Peter Engel ønsket å kalle serien When the Bell Rings, men Brandon Tartikoff, daværende president i NBC, overbeviste ham om at tittelen burde være Saved by the Bell.

Tilbakekomst på NBC – Saved by the Bell[rediger | rediger kilde]

Tre av tenåringene fra den opprinnelige rollebesetningen, Gosselaar, Diamond og Voorhies, ble igjen i serien som de samme figurene og med kun små endringer i hva de likte og hvilke bakgrunner de hadde. Haskins ble også igjen som Mr. Belding, men settingen ble endret til Bayside High School i California. De to elevene som ble fjernet fra den opprinnelige serien ble erstattet av tre nye elever. «Kelly Kapowski» (Tiffani-Amber Thiessen) og Jessie Spano (Elizabeth Berkley) ble introdusert som venner av de tre opprinnelige rollefigurene fra langt tilbake, og den nye eleven ved skolen, «AC Slater» (Mario Lopez) ble med i gjengen. «Max» (Ed Alonzo), eieren av en lokal cafè og et tilholdssted for gjengen, var også et medlem av staben i de tidligste episodene.

Fokuspunktet i serien ble endret til å handle mer om elevene, og Zack ble seriens hovedrolle. Flere lærere dukket opp i løpet av serien, men Mr. Belding var den eneste autoriteten ved skolen som var tilstede igjennom hele seriens levetid, og han var vanligvis den personen elevene måtte forsvare sine handlinger ovenfor.

Serien gjorde det bra på NBC, og mot slutten av seriens første sesong solgte NBC serien til andre TV-kanaler i flere land, og de inkluderte episodene fra Good Morning, Miss Bliss, selv om det førte til en del kontinuitetsproblemer.

Serien omhandlet ofte «ekte tenåringsproblemer» som narkotikabruk, fyllekjøring, hjemløshet, økonomiske problemer, skilsmisse, den første forelskelsen og tapet av kjærligheten, søskenkrangler, ansvar, mobbing og miljøproblemer.

Hver av seriens sesonger representerte et år på high school for elevene, og endte i eksamenen deres. I seriens siste sesong doblet NBC antall episoder, selv om dette betydde at de måtte signere nye kontrakter med skuespillerne. Thiessen og Berkley nektet å signere nye kontrakter, og det endte i at en del av de siste episodene inneholdt en ny figur, «Tori Scott» (Leanna Creel). Thiessen kom imidlertid tilbake til enkelte av de siste episodene likevel, etter at hun gjorde en avtale med NBC som inkluderte flere TV-filmer som skuespillerinnen kunne være med i.

Den siste episoden av serien ble sendt i beste sendetid, den 22. mai 1993. Episoden, som handlet om at elevene gikk ut fra high school, ble filmet før Thiessen og Berkley forlot serien. Etter denne episoden ble pilotepisoden av Saved by the Bell: The College Years vist på NBC, for å bygge opp til den neste fasen i figurenes liv.

Roller[rediger | rediger kilde]

Zack Morris[rediger | rediger kilde]

Morris ble spilt av Mark-Paul Gosselaar, og er en sjarmerende og manipulativ prosjektmaker på lik linje med Ferris Bueller. Hans beste venner siden barneskolen har vært «Lisa Turtle» og naboen «Jessie Spano», mens «Screech Powers» også har fulgt etter Morris siden de var små.

Kelly Kapowski[rediger | rediger kilde]

Kapowski ble spilt av Tiffani Thiessen, og er en cheerleader som «Zack» og «Slater» er forelsket i den første sesongen. Hun er ansett som den mest populære jenta ved skolen, og blir introdusert som en person som står litt utenfor hovedgjengen i serien. «Zacks» forelskelse i Kelly (han har en pappfigur av henne på soverommet) fører til at hun raskt blir med i gjengen. Hun er på volleyball- og svømmelaget ved skolen.

AC Slater[rediger | rediger kilde]

Slater ble spilt av Mario Lopez, og er «sportsidioten» i gjengen. Også han var litt utenfor hovedgjengen siden han ble overført til Bayside i den første episoden. Han blir skolens store sportsstjerne i felt som bryting, fotball og basketball. Slater var opprinnelig skrevet inn i serien som «Zacks» rival for «Kellys» oppmerksomhet, men han ble etterhvert «Zacks» beste venn, og utviklet en forelskelse i feministen «Jessie Spano» isteden. Lopez er trommis og danser, og i enkelte episoder kan vi se Slater vise fram disse skjulte talentene. Slater har en søster som opptrer i en episode. Faren opptrer også i to episoder, men hans mor, som bare blir nevnt i serien, opptrer aldri.

Jessie Spano[rediger | rediger kilde]

Spano ble spilt av Elizabeth Berkley, og er seriens allvitende feministiske korsfarer. Hun blir ofte sett mens hun forsvarer en mengde forskjellige saker (gjerne av feministisk opprinnelse), mens hun opprettholder posisjonen som elevrådsleder og en av de smarteste elevene i klassen. I likhet med Lisa og Screech er hun barndomsvenn med «Zack», og han klatrer ofte inn på rommet hennes via et tre utenfor vinduet. Fra sesong to og utover er hun forelsket i «Slater», som er uenig med henne i hennes feministiske syn. Jesses foreldre er skilt, og hun har en stebror som heter Eric og er fra New York.

Samuel «Screech» Powers[rediger | rediger kilde]

Screech ble spilt av Dustin Diamond, og er nerden ved skolen. Screech har hengt etter «Zack» siden de gikk på barneskolen, og han er ekstremt lojal. I bytte for å gjøre «Zacks» hjemmelekser og være med i de forskjellige stuntene «Zack» skal gjennomføre, mottar Screech beskyttelse fra skolens bøller, samt at han får mye bedre selvtillit av å være vennen til skolens tøffing. Screech er forelsket i «Lisa Turtle».

Lisa Turtle[rediger | rediger kilde]

Turtle ble spilt av Lark Voorhies, og er en trendy og intelligent jente. Hun er gjengens moteekspert og sladderdronning ved Bayside high. Hun kommer fra en rik familie, der begge foreldrene er kirurger. Lisas mål er å bli en verdensberømt motedesigner.

Richard Belding[rediger | rediger kilde]

Mr. Belding ble spilt av Dennis Haskins, og er rektør ved Bayside High School, samt seriens autoritetsfigur. Han er kjent for sin standardfrase «Hey, hey, hey... what is going on here?» i tillegg til sin høyfrekvente latter. Belding ser ut til å virkelig bry seg om hvordan elevene hans har det, og spesielt «Zack».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Skulk». www.filmfront.no. Besøkt 3. februar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]