Skottlands førsteminister

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skottlands førsteminister
First Minister of Scotland
Scottish Government Logo.svg
Nicola Sturgeon
Sittende
Nicola Sturgeon

siden 20. november 2014
TiltaleformThe Right Honourable
ResidensBute House
Edinburgh, Skottland
Utpekes avElisabeth II av Storbritannia
som Statssjef
TerminlengdeValg til Skottlands parlament avholdes hvert fjerde år. Førsteministeren er etter konvensjonen lederen av det seirende partiet. Ingen begrensning av periodens lengde er pålagt.
Første
embedsholder
Donald Dewar
7. mai 1999
Lønn140 487 britiske pund (2014)[1]
Nettstedfirstminister.gov.scot

Skottlands førsteminister (engelsk: First Minister of Scotland; skotsk gaelic: Prìomh Mhinistear na h-Alba; skotsk: «Heid Meinister o Scotland») er leder av Skottlands regjering. Førsteministeren leder det skotske kabinett og er hovedansvarlig for utformingen, utviklingen og presentasjonen av den skotske regjeringens politikk.[2] Andre oppgaver til førsteministeren inkluderer å fremme og å representere Skottland, i en offisiell kapasitet, hjemme og i utlandet samt ansvar for konstitusjonelle saker.[2]

Førsteministeren er medlem av Skottlands parlament (MSP) og er nominert av Skottlands parlament før den offisielle utnevningen av monarken. Medlemmene av kabinettet og underministre i regjeringen så vel som kronjurister utnevnes av førsteministeren. Som regjeringssjef av Skottlands regjering er førsteministeren direkte ansvarlig ovenfor det skotske parlamentet for sine handlinger og handlingene til regjeringen.

Alex Salmond fra Scottish National Party (SNP) har vært førsteminister.[3] Han ble valgt som parlamentets forslag til førsteminister den 16. mai 2007 og ble tatt i ed i Court of Session den påfølgende dagen.[4] Den 7. november 2012 ble Salmond den lengst tjenestegjørende førsteminister med sine da 2002 dager, én mer enn sin forgjenger, Jack McConnell.

Historie[rediger | rediger kilde]

Etter den folkeavstemningen for økt selvstyre i 1997, der de skotske velgerne ga sitt samtykke, ble et skotsk parlament og hjemmestyreregjering etablert av Labour-regjeringen til Tony Blair. Prosessen er kjent som devolusjon og ble initiert for å gi Skottland et visst hjemmestyre eller selvstyre i sine indre anliggender, slik som helse, utdanning og skotsk rett.[5] Devolusjonsprosessen resulterte i administrative og lovgivende endringer for hvordan Skottland ble styrt, samt resulterte i etableringen av posten førsteminister som leder av den skotske hjemmestyreregjeringen.

Termen «førsteminister» er en analog til bruken av premier for å betegne regjeringssjefer i samveldestater, slik som Canadas provinser og territorier, Sør-Afrikas provinser og delstater i Australia.[6]

Før devolusjonen ble de tilsvarende funksjonene til førsteministeren utført av den britiske minister for Skottland, som ledet Skottlanddepartementet, som var et departement i Storbritannias regjering som eksisterte fra 1885 til 1999. Ministeren var medlem av det britiske kabinettet og utnevnt av statsministeren for å ha ansvaret for Skottlands indre anliggender. Etter 1999 har denne ministeren hatt en veldig reduserte rolle som et resultat av overføring av ansvarsområder til parlamentet i Skottland og regjeringen der.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Salary, Pay of David Cameron, Nick Clegg, Ed Miliband, Alex Salmond, Tont Blair, Boris Johnson, Gordon Brown» (engelsk). Paywizard.co.uk. Arkivert fra originalen 4. oktober 2014. Besøkt 14. september 2014.  Arkivert 4. oktober 2014 hos Wayback Machine.
  2. ^ a b «Scottish Cabinet and Ministers». Scottish Government. 26. juni 2014. Besøkt 19. juli 2014. 
  3. ^ «First Minister». Scottish Government. 24. september 2013. Besøkt 19. juli 2014. 
  4. ^ "MSPs approve new Scottish cabinet", BBC News online, hentet 20. mai 2007
  5. ^ «The Scottish Parliament - History - The Path to Devolution». Scottish Parliament. Arkivert fra originalen 14. september 2007. Besøkt 6. august 2007.  Arkivert 14. september 2007 hos Wayback Machine.
  6. ^ «House of Lords Debate - Power of Parliament to change titles». Hansard - House of Lords. 28. oktober 1998. Besøkt 6. august 2007. 
  7. ^ «Devolution Guidance Note 3 - The role of the Secretary of State for Scotland» (PDF). Department for Constitutional Affairs (DCA). oktober 2006. Arkivert fra originalen (PDF) 26. september 2007. Besøkt 6. august 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]