Bute House

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bute House
Bute House på Charlotte Square, den offisielle residensen til Skottlands førsteminister
Beliggenhet
Adresse6 Charlotte Square
New Town, Edinburgh
LandStorbritannia
StrøkNew Town, Edinburgh
KommuneEdinburgh, Lothian
Historiske fakta
FormålEmbedsbolig for Skottlands førsteminister
Eier(e)National Trust for Scotland
ArkitektRobert Adam
StilretningNyklassisistisk arkitektur
Kart
Kart
Bute House
55°57′09″N 3°12′29″V
Posisjonskart
Bute House ligger i Skottland
Bute House
 
Bute House (Skottland)
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted

Bute House (skotsk-gælisk: Taigh Bhòid) den offisielle residensen til Skottlands førsteminister, som er leder av den skotske regjeringen, nasjonens devolverte styre som ble etablert i 1999. Før dette var bygningen den offisielle residensen til Ministeren for Skottland.

Bute House har adresse 6 Charlotte Square, i Edinburghs New Town, og er det midtre huset på nordsiden av plassen, designet av Robert Adam.

Historie[rediger | rediger kilde]

Landområdet til nr. 6 ble solgt under en offentlig auksjon i 1792 til Orlando Hart, en skomaker fra Edinburgh, for 290 GBP. I 1806 kjøpte Sir John Sinclair, Bart. fra Ulbster i Caithness huset for 2 950 GBP.

Huset ble solgt på nytt i 1816 og litt over et århundre senere, etter å ha vært på flere hender, ble eiendommen tilhørende den 4. markien av Bute. I 1966 ble huset sammen med nummer 5 og 7 overført til National Trust for Scotland som betaling av arveavgift for arven etter den 5. markien som døde i 1956.

Bute House er ikke i offentlig skotsk eie, men eies fortsatt av National Trust for Scotland, en veldedig organisasjon som er dedikert til bevaring av historiske bygninger og steder av naturlig betydning over hele landet. Eiendommen er også lovlig under tilsyn av Bute Hus Trustees, en gruppe hvis eksistens ble fastsatt i den opprinnelige forvaltningsfullmakten som overførte eierskapet fra Bute-familien.

Myndighetsbruk[rediger | rediger kilde]

Fra 1970, etter at huset var blitt pusset opp etter at de tidligere eierne hadde gitt det og de to inntil liggende husene til National Trust for Scotland, ble Bute House «grace-and-favour»-residensen i Edinburgh for Skottlandministeren, den britiske regjeringens minister med ansvar for å passe på interessene til Skottland i Westminster, og var dennes residens inntil devolusjonen i 1999.

Den skotske regjeringen møter ukentlig i denne bygningen. De møter i det som tidligere var Ministeren for Skottlands arbeidsrom. Førsteministeren tar også imot myndighetspersoner samt avholder offentlige mottakelser. I tillegg finnes det også i bygningen ett privat arbeidsrom så vel som kontorer, kjøkken og overnattingsmuligheter. Bute House er også der hvor førsteministeren avholder pressekonferanser samt ansetter og avskjediger regjeringens ministre, på lik linje med den britiske statsministeren i Downing Street 10.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]