Skotsk nasjonalsang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Skottland har ingen offisiell nasjonalsang, men landet har en rekke sanger som assosieres spesielt til Skottland. Nasjonalskalden Robert Burns er opphavsmann for en rekke lyriske tekster som tradisjonelt holdes fram blant skottenes nasjonale sangskatt, blant annet A Man's A Man for A' That og Scots Wha Hae. Sistnevnte sang tar utgangspunkt i skottenes viktige seier over engelskmennene og kong Edvard II i slaget ved Bannockburn i 1314. Den skotske seier i dette slaget er også tema for sangen Flower of Scotland som pr. idag er en av de mest brukte nasjonalhymnene i kongeriket. Den sangen som oftest assosieres med Skottland er likevel fortsatt Scotland the Brave (Skotsk-gælisk: Alba an Aigh) som blant annet brukes som Skottlands nasjonalhymne ved Samveldelekene.

I juli 2006 ble det publisert en spørreundersøkelse i magasinet Reporting Scotland. Undersøkelsen tok utgangspunkt i et representativt utvalg av 10 000 skotter som hadde blitt spurt om sine preferanser i forhold til nasjonalsang. En rekke eldre og nyere sanger ble lansert som alternativer i undersøkelsen som fikk dette resultatet:

Sang Stemmer (%)
Flower of Scotland 41%
Scotland the Brave 29%
Highland Cathedral 16%
A Man's A Man for A' That 7%
Scots Wha Hae 7%

Blant alternativene ved spørreundersøkelsen fantes også popmusikk som I'm Gonna Be (500 Miles) og marsjen Highland Cathedral med tysk opphavsmann.