Skjeggtorsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skjeggtorsk
Skjeggtorsk
Vitenskapelig(e)
navn
:
Trisopterus luscus
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: skjeggtorsk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Beinfisker
Orden: Torskefisker
Familie: torskefamilien
Habitat: marin
Utbredelse: Nordøst i Atlanteren, vest i Middelhavet

Skjeggtorsk (Trisopterus luscus) er en fiskeart i torskefamilien som ligner svært mye på sypike.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Skjeggtorsken blir inntil 45 cm lang og 3 kg tung. Vanlig størrelse er 20-30 cm. Den har tre ryggfinner, den første har 11-14 bløtstråler, den andre 20-24 bløtstråler og den tredje 18-20 bløtstråler. Den første gattfinnen har 30-34 bløtstråler, mens den andre har 19-22 bløtstråler. For å skille skjeggtorsk og sypike kan man trekke en linje fra gattåpningen til ryggsiden og den vil treffe midt på eller på fremre halvdel av første ryggfinne hos skjeggtorsk. Hos sypike vil den treffe bakkant av første ryggfinne. Skjeggtorsken kan ha en svart flekk ved roten av brystfinnene. Den er litt overbitt og har en tydelig skjeggtråd. Fargen er brun på ryggen og grå/sølvaktig mot buken.

Utbredelse og habitat[rediger | rediger kilde]

Skjeggtorsken er utbredt i nordøstlige deler av Atlanterhavet, fra Marokko og nordover til Shetland og Skagerrak. Finnes også i vestlige deler av Middelhavet. I Norge finnes skjeggtorsken spredt langs kysten nord til Trondheim.

Skjeggtorsken lever vanligvis i små stimer på grunt vann 10-100 m, men i Middelhavet finnes den ned mot 300 m. Den liker seg rundt klipper, rev eller vrak.

Adferd[rediger | rediger kilde]

Skjeggtorsken er en nattaktiv art som gjemmer seg i huler og sprekke om dagen. Den lever hovedsakelig av krepsdyr, småfisk og blekksprut. Gytingen foregår i mars – april på 50 – 70 m dyp.

Økonomisk betydning[rediger | rediger kilde]

Det blir tatt en del skjeggtorsk som bifangst i trål. Blir brukt som industrifisk.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Moen, Frank Emil (2003). Dyreliv i havet - Nordeuropeisk marin fauna (3 utg.). Kristiansund: KOM Forlag. ISBN 82-90823-54-1. 
  • Pethon, Per (2005). Aschehougs store fiskebok (5 utg.). Oslo. ISBN 82-03-23247-7. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]