Skiathos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skiathos
Σκιάθος
Typiske bygninger i skiathos sett fra sjøen
Geografi
PlasseringEgeerhavet
ØygruppeSporadene
Areal 47 km²
Administrasjon
LandHellas’ flagg Hellas
Demografi
Befolkning6 610
Befolkningstetthet140,64 innb./km²
Posisjon
Kart
Skiathos
39°10′00″N 23°29′00″Ø

Skiathos (gresk: Σκιάθος) er en av 1 425 greske øyer og ligger i øygruppen Sporadene. Arealet er på 47 km² og det bor omtrent 6 000 personer på øya. Øya Skiathos har i alt 70 strender.

I utkanten av øyas hovedby (med samme navn som øya selv) ligger flyplassen som også betjener de to andre øyene og turistmålene Alonnisos og Skopelos. Hver sommer ankommer tusener av turister. Om vinteren drar de fleste som lever av turismen til fastlandet og jobber der.

Skiathos består mye av hvitkalkede hotellkomplekser langs kysten, som er fylt opp med engelske, tyske, italienske og norske charterturister. Naturen er preget av grønne furu- og oliventrær.

Skiathos kalles for «Sporadenes Club Sandwich».

Noen scener av filmen Mamma Mia! er spilt inn på øya, men de fleste av utendørsscenene er dog gjort på Skopelos.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Store deler av øya er består av skog. Området rundt landsbyene og Skiathos by er derimot jordbruksområde. Skogene på øya består for det meste av aleppofuru, men furutrærne på den kjente Koukounaries-stranda er den innførte arten pinje. Man kan se øya Skopelos fra Skiathos og i klart vær kan man også se øyene Euboea og Skyros. Ved klart vær er det også muligheter for å se Pilionhalvøyen, som er knyttet til fastlandet. Det høyeste punktet på øya ligger i vest og her står det ei kommunikasjonsmast.

Skiathos har om lag 70 strender, inkludert ei nudiststrand i den sørlige enden av øya kalt «Little Banana Beach» som ligger ved siden av ikke-nudiststranda Banana Beach, skjult av en bakketopp.

Historie[rediger | rediger kilde]

Satellittfoto av Skiathos

I oldtiden spilte øya en mindre rolle under perserkrigene. I 480 f.Kr. ble flåten til den persiske kongen Xerxes truffet av en storm og ble hardt ødelagt mot klippene på kysten av Skiathos. Etter dette blokkerte den greske flåten de nærliggende havområdene for å hindre flåteangrep og forsyninger til de persiske styrkene som kjempet mot 300 spartanere som sto heroisk imot ved passet ved Thermopylene. Den persiske flåten ble deretter beseiret ved Artemision og til sist ødelagt i slaget ved Salamis året etter. Skiathos forble i det athenske sjøforbundet inntil øya tapte sin uavhengighet. Byen ble ødelagt av Filip V av Makedonia i år 200 f.Kr.

I år 1207 e.Kr. erobret Gyzi-brødrene øya og bygget Bourtzi, en mindre festning i venetiansk stil tilsvarende til Bourtzi i Nafplio på det greske fastlandet. Festningen ble bygget på en holme rett utenfor byen Skiathos for å beskytte den mot pirater, men festningsverket klarte ikke å beskytte befolkningen og på midten av 1300-tallet ble hovedstaden flyttet fra oldtidens sted der dagens moderne by Skiathos ligger, til Kastro (gresk for festning), lokalisert på et høyt berg med utsyn over en bratt klippe over sjøen på den nordligste stedet på øya.

Stranden Lalaria

I 1704 bygget munker fra Athos et kloster på øya. Det spilte en rolle i den greske selvstendighetskrigen som et skjulested for greske opprørere. Hellas' første flagg ble skapt og heist over klosteret i 1807. Flere viktige militære ledere, blant annet Theodoros Kolokotronis og Andreas Miaoulis, hadde samlet seg her for samtaler om et opprør og de sverget troskap til dette flagget.

Etter uavhengighetskrigen og nedgangen i piratvirksomhet i Egeerhavet ble Kastro mindre viktig som strategisk sted. På 1830-tallet ble øyas hovedstad igjen flyttet tilbake til det opprinnelige stedet hvor den fortsatt er. I dag er ruinene av Kastro en turistattraksjon.

I løpet av siste halvdel av 1800-tallet ble Skiathos et viktig skipsbyggingssentrum i Egeerhavet grunnet tilgangen på tømmer fra furuskogen på øya. Furuene på øya ble deretter bortimot utryddet, noe som førte til en nedgang i skipsbyggingen, men også på grunn av økningen av dampskip i metall. Et mindre skipsverft ligger fortsatt nord for byen Skiathos der det fortsatt bygges tradisjonelle greske fiskebåter kalt caique.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]