Theodoros Kolokotronis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Theodoros Kolokotronis
Født3. apr. 1770Rediger på Wikidata
Morea[1][2]
Ramovouni
Død4. feb. 1843[3]Rediger på Wikidata (72 år)
Athen[2]
Beskjeftigelse
Embete
  • Medlem av nasjonalforsamlingen Rediger på Wikidata
EktefelleYekaterina Karusu
Partner(e)Margarita Velissaris
FarKonstantis Kolokotronis
MorZambia Kotsaki
SøskenMarkos Kolokotronis
BarnIoannis Gennaios Kolokotronis
Panos Kolokotronis
Panos Kolokotronis
Helen Kolokotronis
Konstantinos Kolokotronis
PartiDet russiske partiet
NasjonalitetHellas
Det osmanske rike
GravlagtFørste kirkegård i Athen
Medlem avFiliki Eteria
UtmerkelserFrelserens orden
Signatur
Theodoros Kolokotronisʼ signatur

Theodoros Kolokotronis (født 1770 i Ramavouni i Messenia, død 1843) var en gresk general i den greske selvstendighetskrigen mot Det osmanske rike. Kolokotroneoi ble født inn i en mektig og høyt respektert familie fra Arcadia i det 18. århundre. Deres legende om stolthet og ulydighet er blitt minnet i en kjent gresk folkevise som har overlevd helt frem til dags dato fra denne tiden.

Hans far, Konstantin Kolokotronis, deltok i et væpnet opprør som ble støttet av Katarina den store av Russland, da han ble drept i et oppdrag sammen med to av sine brødre George og Harry. Theodoros sluttet seg til rekkene av de peloponnesiske gerilja-bandene og han viste seg dyktig. For i en alder av femten år var han allerede gjort til leder for sin egen gerilja-gruppe. Han hadde også en kort periode der han tjenestegjorde på havet og fra 1805 og utover tok han tjeneste på en rekke forskjellige skip innen den russiske flåten under de russisk-tyrkiske krigene.

Kolokotronis hadde gjennom årene skaffet seg flere politiske fiender innen den provisoriske regjeringen i Hellas som da var ledet av Petrobey Mavromichalis som fikk ham fengslet, blant annet for oppvigleri og som motstander av de greske myndigheter. Kolokotronis ble løslatt da en egyptisk hær under kommando av Ibrahim Pasha invaderte Morea som da var en liten del av Hellas.

Etter krigen ble Kolokotronis en sterk tilhenger av grev Ioannis Kapodistrias, som var en talsmann for en gresk handels-allianse med Russland. På slutten av sitt liv hadde Kolokotronis lært seg å skrive og lese for å kunne fullføre sine dagbøker og memoarer. Disse memoraene har vært en flerårig favoritt blant befolkningen i Hellas og bøkene hans har flere ganger blitt oversatt til flere andre språk, blant annet engelsk.

Kolokotronis ble etter sin død hedret med mange gatenavn. Veldig mange av disse gatenavnene finnes nesten i hver storby. Kolokotronis sitt portrett ble blant annet avbildet på forsiden av den greske 5000 drakmer-seddelen i perioden 1984 til 2001.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ VE / Kolokotroni, Fedor[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b ESBE / Kolokotroni, Fedor[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.idref.fr[Hentet fra Wikidata]