Sporadene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sporadene ligger lengst nord av de utringede områdene

Sporadene, tidligere Nordlige Sporadene (gresk: Βόρειες Σποράδες) er en gresk øygruppe i Egeerhavet som ligger langs østkysten av Hellas, nordøst for øya Évvia (Euboea).[1] Den består av 24 øyer, fire som er fast bosatt: Alonnisos, Skiathos, Skopelos og Skiros.[1]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

«Sporadene» betyr «de spredte», sammenlign med ordet «sporadisk», og ble benyttet fra antikken til å referere til de øygruppene i Egeerhavet utenfor den sentrale øygruppen Kykladene. I moderne geografisk språkbruk er det fem adskilte grupper innenfor Sporadene:

Administrasjon[rediger | rediger kilde]

Nordlige Sporadene

Sporadene er delt i to regioner (periferier): Thessalia (de fleste øyene) og Sentral-Hellas (Skiros og noen få ubefolkede øyer). Thessaliske Sporadene er organisert i den regionale enheten Sporadene (Περιφερειακή ενότητα Σποράδων).

Som en del av reformene i selvstyre av 2011 ble den regionale enheten Sporadene opprettet ut av deler av tidligere prefekturet Magnesia. Den er underinndelt i tre kommuner. Disse er:[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Skyros - Britannica Concise» (beskrivelse), Britannica Concise, 2006, nettsted: EB-Skyros, sitat: «including Skiathos, Skopelos, Skyros, and Alonnisos.»
  2. ^ Lovteksten for Kallikratis-reformen Arkivert 27. april 2017 hos Wayback Machine. (PDF)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]