Ejer Bavnehøj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ejer Bavnehøj
LandDanmarks flagg Danmark
RegionMidtjylland
KommuneSkanderborg
Høyde o.h.170,35 meter
Nettsidewww.ejer-bavnehoj.dk/
Posisjonskart
Ejer Bavnehøj ligger i Danmark
Ejer Bavnehøj
Ejer Bavnehøj (Danmark)
Kart
Ejer Bavnehøj
55°58′37″N 9°49′50″Ø

Ejer Bavnehøj sett fra motorvegen, 2004

Ejer Bavnehøj er den tredje høyeste ikke menneskeskapte høyden i Danmark, 170,35 meter over havoverflaten.

I nærheten av Ejer Bavnehøj ligger et annet høyt punkt, Yding Skovhøj, som har en høyde på 172,66 meter over havet, medregnet en menneskebygd gravhaug fra bronsealderen. Uten gravhaugen er Yding Skovhøj en aning lavere enn det høyeste ikke-menneskeskapte punktet i Danmark, Møllehøj med 170,86 meter, som er 51 cm høyere enn Ejer Bavnehøj.

Ejer Bavnehøj ligger i den sørlige delen av Skanderborg kommune mellom tettstedene Riis og Ejer.

Dette er den mest kjente baunehaugen (tilsvarande norsk varde), der det ble tent signalbål, for å advare folk og soldater om at fienden var på vei.

I 1920 ble det reist en gjenforeningsstein på toppen med teksten (av lærer Frederik Sørensen på Bjødstrup skole) «Her er jeg sat som Bavtasten, De Sønderjyder til Ære, Danske de var og Danske de blev, og Danske vilde de være»

Et tårn på toppen var ferdigbygd i 1924 og innviet 24. august samme år. Det er 12,47 meter høyt og bærer inskripsjonen: Rejst af det danske folk og Nordslesvig genforenet med moderlandet i 1920 og med en byste av kong Christian 10. Tårnet er tegnet av arkitekt Jens Laustsen. 31. august 2002 ble det innviet en heis for bevegelseshemmede. Tårnet og området er fredet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]