Skanderborg slott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skanderborg slott
LandDanmark
StedSkanderborg kommune
Etablert1171 (Julian)
Kart
Kart
Skanderborg slott
56°01′38″N 9°55′57″Ø

Skanderborg slott
etter stikk av Laurids de Thurah

Skanderborg slott var et kongeslott som lå som lå på en liten øy i Skanderborg sø ved SkanderborgJylland. Beliggenheten gjorde det til en glimrende forsvarsposisjon ettersom det var den vanligste adkomstveien til Århus. Det eldste kjente slottet ble påbegynt i år 1171 under Valdemar den store.

Det sto et slag ved Skanderborg slott ca. 1340, da det meste av landet var pantsatt til holsteinerne, og disse hadde også besatt borgen. Den ble beleiret av Niels Ebbesen og hans folk, men da holsteinerne fikk forsterkninger sydfra, beseiret de danskene i et slag med over 2000 falne. Niels Ebbesen ble drept og lagt på steile og hjul til advarsel for eventuelle andre opprørere.

Slottet har i det meste av sin historie tilhørt kongen; imidlertid var det i en kort overgangsperiode på 1400-tallet pantsatt til Århus bispestol.

Slottskirken med sitt runde tårn er en rest av Frederik IIs utbygning som ble påbegynt i 1562. Utbygningen foregikk med materialer fra Øm kloster, som hadde blitt nedlagt etter reformasjonen. Den opprinnelige middelalderborgen, som fylte det meste av bakken mot vest, ble revet i 1720. I 1767 ble det solgt til riving, men en del overlevde, nemlig slottets kapell, som fikk navnet Slottskirken og som siden har vært sognekirke for den sydlige delen av byen. En del av slottshagen ble ved samme anledning omdannet til kirkegård.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]