Hopp til innhold

Skagelia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skagelia
Gårdsnummer 61
LandNorges flagg Norge
FylkeAgder
KommuneFarsund
StatusMatrikkelgård
Areal0,68 km²
Posisjonskart
Skagelia ligger i Agder
Skagelia
Skagelia
Skagelia (Agder)
Kart
Skagelia
58°11′49″N 6°42′10″Ø

Skagelia er en gård nord på Lista som ligger vendt mot Fedafjorden i et søkke i fjellet mellom Skagen og øvre Stølen i Herad i Farsund kommune i Agder. Fra huset er det utsyn over fjorden og Hidra, og mot Skipmannsheia (364 moh).

Gården har hatt kvernhus og laksefiske. Det er uvisst hvor gammel gården er. Samme slekta satt på gården fra rydningsmannen kom der tidlig på 1600-tallet og fram til 1901. Det som ga gården verdi var nok laksefisket.

Skagen og Skagelia utgjorde en egen skolekrets, med opptil 15-16 barn. Da det ble uforholdsmessig dyrt for daværende Lista kommune å opprettholde Skagen skole, tilbød kommunen å kjøpe Skagelia gård. Gården ble solgt i 1917, og Skagen skole ble nedlagt på grunn av for lite barnetall. Skagelia ble dermed den første av heigårdene i gamle Lista kommune som ble politisk styrt fraflyttet.[1] Eldste sønnen Magnus Meland var ordfører i gamle Herad kommune i mange år. Han ble den siste ordfører i kommunen før kommunesammenslåingen til Farsund kommune. I 1964 solgte kommunen Skagelia til A/S Lister Skoganlæg.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Kristensen, Audun (1995). Heimbygda. Audun Kristensen. 

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Kåre Rudjord: Listaboka I - gard og folk, Farsund 1980.
  • Kåre Rudjord og Arnfinn Høyland: Herad : bygda mellom fjorder og fjell, Farsund 1977.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata