Liste over matrikkelgårder på Lista

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lista med de tre tettstedene Farsund, Vanse og Vestbygda.
Wandsøe præstegield 1720

Liste over matrikkelgårder på Lista i Farsund kommune i Agder fylke omfatter gårdsnummer 1–125 og omfatter alle matrikkelgårdene på Lista.[1] Lista var egen kommune fram til kommunesammenslåingen i 1965. Kommunen ble slått sammen med Farsund, Herad og Spind. Navnet ble Farsund kommune.[2]

Øst på Lista ligger Sunde. Her vokste strandstedet Farsund opp. I middelalderen lå Listas sentre for styring, skatteinnkreving og kultur på steder som Huseby, Vanse og Helvig. I denne perioden lar det seg ikke gjøre å skille en egen beretning om Sunde og Sundehaugen (Møllehaugen) fra Listas historie. Først ved 1600-tallet begynner et sentrum å ta form ved sundet.[3]

Liste[rediger | rediger kilde]

Gårdsnummer[1] Matrikkelgård[4][5] Navnegård[6] Koordinater[7] Merknader Tettsted
1 Sunde 58°05′33″N 6°46′55″Ø Før 1903, begrenset ladestedet Farsund seg til

tettbebyggelsen som var skilt ut fra Sunde gård.[8]

Større del av Sunde overført fra Lista- til Farsund

kommune 1. juli 1948.[9]

Flyfoto av Farsund.
Farsund by
Farsund tettsted.gif

Tettbebyggelsen her

utgjør tettstedet

Farsund[10]

Farsund
3 Farøy

Farøy, Engøy, Gåseholmen, Spindsodden.

58°05′43″N 6°48′36″Ø Farøy, Engøy og Gåseholmen overført fra Lista til

Farsund kommune 1. januar 1903.[8] Spindsodden

overført fra Lista til Farsund og Spind kommune

1. juli 1948.[9]

4 Mosvoll 58°05′45″N 6°46′32″Ø
5 Fjellestad 58°05′14″N 6°46′36″Ø
6 Lunde 58°04′55″N 6°46′20″Ø
12 Buland 58°05′36″N 6°45′09″Ø
2 Huseby:

Huseby, Eikvåg, Loshavn

58°04′23″N 6°45′46″Ø Eigvåg og Loshavn ligger begge under

matrikkelgården Huseby[1]

- Eigvåg 58°04′20″N 6°48′26″Ø
- Loshavn 58°03′51″N 6°48′52″Ø
7 Skjolnes 58°04′52″N 6°48′49″Ø
8 Åsen 58°04′20″N 6°43′54″Ø
9 Austre Hauge 58°04′07″N 6°45′36″Ø
10 Torp 58°04′43″N 6°44′59″Ø
11 Stokke 58°05′15″N 6°44′33″Ø
13 Kjørrefjord 58°06′02″N 6°45′24″Ø
14 Biland 58°05′54″N 6°44′05″Ø
15 Grimsby 58°05′23″N 6°43′47″Ø
17 Steinsvoll 58°05′21″N 6°43′05″Ø
18 Langvoll 58°04′52″N 6°42′27″Ø
16 Hananger 58°05′00″N 6°43′19″Ø
Flyfoto av tettstedet Vanse
Brooklyn Sqare på Bryne i tettstedet Vanse.
Tettstedet Vanse.gif

Tettbebyggelsen her

utgjør tettstedet

Vanse[10]

Vanse
19 Austre Rødland 58°05′10″N 6°42′10″Ø
20 Høyland 58°06′11″N 6°42′43″Ø
21 Bryne 58°05′50″N 6°41′48″Ø
22 Austre Vatne 58°05′25″N 6°41′54″Ø
25 Nedre Skeime Skeime[11] 58°05′31″N 6°40′59″Ø
26 Øvre Skeime 58°05′44″N 6°40′28″Ø
103 Vanse 58°06′02″N 6°41′38″Ø Gården har gitt navn til tettstedet Vanse[12]
104 Knivsland 58°06′23″N 6°42′15″Ø
23 Kviljo 58°04′31″N 6°41′07″Ø
24 Nesheim 58°04′54″N 6°39′41″Ø
27 Dyngvoll 58°05′24″N 6°40′09″Ø
28 Vesthassel Hassel[13] 58°04′55″N 6°38′53″Ø
Nordhassel.
29 Østhassel 58°05′02″N 6°39′18″Ø
30 Midthassel 58°05′08″N 6°38′13″Ø
31 Øvre Nordhassel 58°05′21″N 6°37′59″Ø
32 Nedre Nordhassel 58°05′15″N 6°37′38″Ø
33 Tjørve 58°05′37″N 6°36′03″Ø
Flyfoto av Vestbygda
Lista fyr.
Vestbygda.gif

Tettbebyggelsen her

utgjør tettstedet

Vestbygda[10]

Vestbygda
34 Brekne 58°05′55″N 6°35′29″Ø
35 Vestre Vatne 58°06′06″N 6°35′18″Ø
36 Borhaug 58°06′11″N 6°34′51″Ø Har gitt navn til Borhaug skolekrets.[14]

Borhaug brukes også som navn på tettstedet.

Lokal uttale av navnet er Bå'ro.[15]

37 Vågsvoll 58°06′25″N 6°34′46″Ø
38 Skollevoll 58°06′28″N 6°35′10″Ø
39 Langåger 58°06′56″N 6°36′03″Ø
Stave og Langåker.
Vere
40 Stave 58°07′14″N 6°36′00″Ø
41 Austre Vere Vere[16] 58°07′28″N 6°36′34″Ø Vere var delt

alt ved middelalderen.[16]

42 Vestre Vere 58°07′36″N 6°36′15″Ø
43 Kylleberg 58°08′14″N 6°36′17″Ø
44 Penne 58°08′04″N 6°36′33″Ø
45 Jølle 58°08′22″N 6°36′35″Ø
46 Håle 58°08′52″N 6°36′43″Ø
47 Senegre 58°09′07″N 6°37′22″Ø
48 Rudjord 58°09′16″N 6°37′42″Ø
49 Udal 58°09′50″N 6°37′32″Ø
50 Vigan 58°10′43″N 6°38′22″Ø
51 Ellenes 58°10′29″N 6°39′11″Ø
52 Heskjestad 58°09′37″N 6°39′22″Ø
53 Vigmostad 58°09′05″N 6°39′09″Ø
54 Gjelldal 58°09′42″N 6°39′51″Ø
55 Elle 58°10′33″N 6°40′33″Ø
56 Sigersvoll 58°10′32″N 6°41′40″Ø
57 Salen 58°10′14″N 6°41′41″Ø
58 Frøysti 58°10′04″N 6°41′47″Ø
59 Knustad 58°10′17″N 6°42′20″Ø
60 Åsalviga 58°11′27″N 6°40′48″Ø
61 Skagelia Skagen[17] 58°11′47″N 6°42′18″Ø
62 Skagen 58°11′10″N 6°41′28″Ø
63 Kjørviga 58°10′33″N 6°42′58″Ø
64 Duvoll 58°10′20″N 6°43′25″Ø
65 Listeid 58°10′09″N 6°44′00″Ø
Listeid ved Framvaren.
66 Skistad 58°08′59″N 6°43′32″Ø
67 Ugjel 58°09′07″N 6°42′25″Ø
68 Frestadheia Frestad[18] 58°08′44″N 6°43′45″Ø Skilt ut fra Frestad 1668.[18]
Frestad og Eitland.
69 Frestadviga 58°08′20″N 6°43′50″Ø Skilt ut fra Frestad 1723.[18]
70 Frestad 58°07′49″N 6°43′36″Ø
71 Eitland 58°07′50″N 6°43′09″Ø
72 Trøyborg 58°08′06″N 6°42′04″Ø
73 Grostøl 58°07′53″N 6°41′38″Ø
74 Eigeland 58°07′56″N 6°41′03″Ø
75 Reisvoll 58°07′33″N 6°41′09″Ø
76 Halland 58°07′16″N 6°41′31″Ø
77 Åmdal 58°07′10″N 6°40′39″Ø
78 Jåtog 58°07′48″N 6°40′18″Ø
79 Launes 58°08′07″N 6°40′24″Ø
80 Sudland 58°08′32″N 6°40′17″Ø
81 Vestre Rødland 58°08′00″N 6°40′00″Ø
82 Tveit 58°08′09″N 6°39′19″Ø
83 Tomstad 58°08′27″N 6°38′41″Ø
84 Jørstad 58°07′59″N 6°38′38″Ø
85 Hervoll 58°08′13″N 6°37′18″Ø
86 Skeibrokk 58°07′57″N 6°37′21″Ø
87 Nordberg 58°07′49″N 6°37′25″Ø
Nordberg fort. Lista fyr helt i sør.
88 Meberg 58°07′29″N 6°37′47″Ø
89 Vinnem 58°07′21″N 6°37′04″Ø
90 Slevdal 58°07′12″N 6°37′04″Ø
91 Vestre Hauge 58°07′07″N 6°37′32″Ø
92 Velle 58°06′51″N 6°37′13″Ø
93 Nedre Råstad Råstad[19] 58°06′27″N 6°37′26″Ø Kan ha blitt delt alt i

middelalderen.[19]

94 Øvre Råstad 58°06′38″N 6°37′43″Ø
95 Ore 58°06′33″N 6°38′34″Ø
96 Langeland 58°06′55″N 6°38′11″Ø
97 Kalleberg 58°07′11″N 6°38′23″Ø
98 Frøyland 58°07′05″N 6°38′39″Ø
99 Maberg 58°06′25″N 6°38′51″Ø
100 Brastad 58°06′17″N 6°39′57″Ø
101 Kottland 58°06′41″N 6°39′37″Ø
102 Vettland 58°06′50″N 6°40′14″Ø
105 Åmland 58°06′31″N 6°42′59″Ø
106 Helvig 58°06′27″N 6°43′27″Ø
107 Straumsland 58°06′56″N 6°44′26″Ø
108 Sutteviga 58°07′37″N 6°44′55″Ø
109 Rødland på Heia 58°07′53″N 6°46′00″Ø
110 Lindland 58°06′42″N 6°45′03″Ø
111 Øyvoll 58°06′21″N 6°45′46″Ø
112 Øyhovden 58°06′05″N 6°47′05″Ø
113 Bjørnestad 58°06′35″N 6°47′03″Ø
114 Suggenes 58°06′50″N 6°46′38″Ø
115 Hoskuldsnes Hoskuldsnes[20] 58°06′51″N 6°46′22″Ø
116 Hoskuldsnesstranda

(Heiastranda)[20]

58°06′55″N 6°46′20″Ø Fradelt fra Hoskuldsnes

1668.[20]

117 Nørskår 58°07′17″N 6°46′27″Ø
118 Halland 58°07′10″N 6°46′58″Ø
119 Snabbe 58°07′08″N 6°47′23″Ø
120 Sellegrod 58°07′00″N 6°46′57″Ø
121 Slettestranda 58°06′45″N 6°47′37″Ø
122 Beiskje 58°06′43″N 6°48′07″Ø
123 Sandviga 58°06′34″N 6°48′48″Ø
124 Solbjør 58°07′05″N 6°49′22″Ø
125 Lia 58°07′47″N 6°48′31″Ø

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Kartverket. «Gårdsnummer; Kartverket, norgeskart.no.». Besøkt 30. desember 2016. 
  2. ^ Rudjord, Kåre (1987). «Siste kapittel». Listaboka IV - Bygdehistorie. Fra formannskapslov til kommunesammenslåing. Farsund: Farsund kommune. s. 702. 
  3. ^ Abrahamsen, Olav Arild (1997). «Et bysamfunn i emning». Farsund bys historie. Bind 1 : En by blir til : fra stedets oppkomst til 1850. Farsund: Farsund kommune. s. 20. ISBN 8299436826, 8299436818 Sjekk |isbn=-verdien: invalid character (hjelp). 
  4. ^ Rudjord, Kåre (1980). Listaboka I - gard og folk. Farsund: Farsund kommune. s. Innholdside; gårdsnavn. 
  5. ^ Rudjord, Kåre (1981). Listaboka II - gard og folk. Farsund: Farsund kommune. s. Innholdside; gårdsnavn. 
  6. ^ «Navnegård; kulturnav.org». KulturNav. Besøkt 30. desember 2016. «Opprinnelig gardsnavn fra før garden ble oppdelt i gards- og bruksenheter. Navnegard brukes om to eller flere gardsnummer.» 
  7. ^ «Koordinater; Google Map». Google. Besøkt 4. januar 2017. 
  8. ^ a b Abrahamsen, Olav Arild (2001). «Det komunalpolitiske liv». Farsund bys historie, bind II. Sjøfartsbyen 1850 - 1930 årene. Farsund: Farsund kommune. s. 106, 110. ISBN 82-994368-1-8. 
  9. ^ a b Abrahamsen, Olav Arild (2007). «Farsund 1945 - 1965». Farsund bys historie. Bind III. Fra rederby til industrikommune 1940-2000. Farsund: Farsund kommune. s. 115. ISBN 978-82-994368-4-7. 
  10. ^ a b c «Tettstedets utstrekning etter SSB, kart.ssb.no». Statistisk sentralbyrå. Besøkt 30. desember 2016. 
  11. ^ Rudjord, Kåre (1981). «Øvre Skeime». Listaboka II - gard og folk. Farsund: Farsund kommune. s. 633. «Øvre Skeime, Nedre Skeime og Dyngvoll må en gang ha vært èn gard.» 
  12. ^ Rudjord, Kåre (1981). «Vanse». Listaboka II - gard og folk. Farsund: Farsund kommune. s. 601–607. «Vanse Prestegård» 
  13. ^ Rudjord, Kåre (1981). «Hassel». Listaboka II - gard og folk. Farsund: Farsund kommune. s. 694. «Hassel må oprinnelig ha vært en storgard.» 
  14. ^ Vere, Njål (1995). «vessne - Vestbygda». Listamålet : grammatikk, ordbok, stadnamn og folkeminne. 3. Farsund: Eige forlag. s. 337. «Vestbygda = Borhaug skolekrets» 
  15. ^ Vere, Njål (1993). «Boro». Listamålet : grammatikk, ordbok, stadnamn og folkeminne. 1. Farsund: Eige forlag. s. 186. 
  16. ^ a b Rudjord, Kåre (1980). «Vere». Listaboka I - gard og folk. Farsund: Farsund kommune. s. 44. «I et brev fra 1472 er brukt betegnelsen Nordvere om en del av Vere. Det viser at garden var delt alt i middelalderen.» 
  17. ^ Rudjord, Kåre (1980). «Skagelia». Listaboka I - gard og folk. Farsund: Farsund kommune. s. 387. «Det skrives og uttales Skagelia, mens Skagen som gården må ha gått ut fra, uttales Ska`jen.» 
  18. ^ a b c Rudjord, Kåre (1980). «Frestad». Listaboka I - gard og folk. Farsund: Farsund kommune. s. 436–437. «På heia i nord ble Frestadheia skyldsatt 1668 til 1/4 dels hud, og siden ført som egen matrikkelgard. [...] Frestadviga ble skyldsatt 1723 til 1/4 dels hud og siden ført som egen matrikkelgard.» 
  19. ^ a b Rudjord, Kåre (1980). «Nedre Råstad». Listaboka I - gard og folk. Farsund: Farsund kommune. s. 197. «Når Råstad ble delt i Øvre Råstad og Nedre Råstad er ukjent. Men det er nok ei deling som går tilbake til middelalderen.» 
  20. ^ a b c Rudjord, Kåre (1980). «Hoskuldsnesstranda». Listaboka I - gard og folk. Farsund: Farsund kommune. s. 616. «Garden kalles til vanlig Heiastranda. [...] fradelt 1668.» 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Kåre Rudjord: Listaboka I - gard og folk, Farsund 1980.
  • Kåre Rudjord: Listaboka II - gard og folk, Farsund 1981.
  • Kåre Rudjord: Listaboka IV - Bygdehistorie. Fra formannskapslov til kommunesammenslåing, Farsund 1987.
  • Njål Vere: Listamålet : grammatikk, ordbok, stadnamn og folkeminne. 1, Farsund 1993.
  • Njål Vere: Listamålet : grammatikk, ordbok, stadnamn og folkeminne. 2, Farsund 1994.
  • Njål Vere: Listamålet : grammatikk, ordbok, stadnamn og folkeminne. 3, Farsund 1995.
  • Olav Arild Abrahamsen: Farsund bys historie, bind I. En by blir til : fra stedets oppkomst til 1850, Farsund 1997.
  • Olav Arild Abrahamsen: Farsund bys historie, bind II. Sjøfartsbyen 1850–1930 årene, Farsund 2001.
  • Olav Arild Abrahamsen: Farsund bys historie, bind III. Fra rederby til industrikommune 1940–2000, Farsund 2007.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]