Sitronmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sitronmåler
Sitronmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Opisthograptis luteolata
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: Sitronmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Egentlige målere
Slekt: Opisthograptis
Habitat: løvskog og hager
Utbredelse: Europa

Sitronmåler (Opisthograptis luteolata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne karakteristiske, sitrongule arten er vanlig i løvskog nord til Nordland.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 32 – 37 mm), slank, sitrongul måler som ikke kan forveksles med noen andre nordeuropeiske arter. Antennene er smalt fjærformede hos hannen, trådformede hos hunnen. Kroppen er kledt med sitrongule hår. Forvingen har tre rødbrune flekker langs forkanten, der den ytterste som sitter i vingespissen er stor og trekantet. Bak de to ytterste flekkene er det uregelmessige, mørke ringer. Forvingen har også to rader av mer eller mindre tydelige, grå flekker som antyder to tverrbånd, bakvingen, som ellers er ensfarget gul, har en slik rekke. Larven er middels slank, enten gressgrønn eller brun, med en spiss, brun pukkel midt på ryggsiden. Den brune fargevarianten ligner sterkt på en avbrukket kvist.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten er knyttet til løvskog og hager, og larvene lever på løvtrær og busker i rosefamilien (Rosaceae), de kan også forekomme på selje (Salix caprea). Denne arten har en kompleks livssyklus som kan omfatte én generasjon per år, to-tre generasjoner per år eller også tre generasjoner i løpet av to år. Som en konsekvens av dette kan man treffe på voksne sommerfugler gjennom hele sommerhalvåret fra april til oktober, og overvintringen kan skje enten som larve eller puppe.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over hele Europa. I Norge er den vanlig nord til det nordlige Nordland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]