Sinbad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eventyrillustrasjon fra ca. 1910 viser det gigantiske fabeldyret Rokk som angriper og ødelegger skipet til Sinbad sjøfareren slik historien blir fortalt i Tusen og en natt, en eventyrsamling fra Midtøsten.
Douglas Fairbanks jr. og Maureen O'Hara i den amerikanske eventyrfilmen Sjøfareren Sinbad fra 1947. Filmen handler om «Sinbads åttende sjøreise», mens Tusen og en natt bare forteller om sju sjøreiser.

Sinbad (også skrevet Sindbad) eller Sinbad sjøfareren (på arabisk سندباد‎ Sin-di-bad og persisk ‏سندباد‎ Sand-baad) er en arabisk oppdiktet sjømann fra dagens Irak som er kjent fra Tusen og en natt, en orientalsk samling folkelige eventyr opprinnelig fra 900-tallet, men som kom til Europa i fransk oversettelse på 1700-tallet. Der er Sinbad helt og hovedperson i fortellingene om de fantastiske sju sjøreisene hans. Historiene om Sinbad skal imidlertid ikke være med i de eldste versjonene av samlingen. I tillegg til fantasifulle overdrivelser og beskrivelser av fabeldyr, spennende steder og annet, inneholder fortellingene også forestillinger araberne hadde om områdene i Det indiske hav øst for Afrika.

Fortellingene om Sinbad sjøfareren er de mest berømte i Tusen og en natt sammen med «Aladdin og den forunderlige lampen» og «Ali Baba og de førti røverne».

Historiene om Sinbad har inspirert flere fortellinger siden og blitt tatt opp i populærkulturen, blant annet i flere eventyrfilmer, for eksempel den amerikanske Sinbad, sjøfareren fra 1958, og animasjonsfilmer, deriblant den japanske Arabian Naito Shindobatto no Bōken, en tegnefilm produsert for fjernsyn i 52 episoder 1975-1976. I nyere tid har særlig den canadiske serien The Adventures of Sinbad (1996-98) med 44 epioder hatt stor utbredelse, og blitt vist på norsk tv.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]