Maureen O'Hara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Maureen O'Hara (født 17. august 1920) er en irsk skuespiller og sanger. Hun er mest kjent for å spille intenst lidenskapelige heltinner med en svært fornuftig holdning. Hun debuterte som skuespiller i 1938 med filmene Kicking the Moon Around og My Irish Molly.

I 1939, i en alder av 19 år, ble O'Hara hemmelig gift med engelskmannen George H. Brown som var filmprodusent, produksjonsassistent og sporadisk manusforfatter. På oppfordring fra O'Haras foreldre ble ekteskapet annullert i 1941. Senere samme år giftet O'Hara seg med den amerikanske filmregissøren Will Price, men ekteskapet ble avsluttet i 1953, angivelig som følge av alkoholmisbruk. De fikk en datter i 1944 som het Bronwyn Fitzsimons Price.

Hun giftet seg med sin tredje ektemann, Charles F. Blair Jr., i 1968. Blair var en pionér innen den transatlantiske luftfarten og var tidligere brigadegeneral i US Air Force. Blair døde i 1978 da motoren i en Grumman Goose han fløy fra St. Croix til St. Thomas eksploderte. O'Hara pensjonerte seg fra skuespill i 1991 etter at hun spilte hovedrollen i filmen Only the Lonely.

For sitt bidrag til filmindustrien har O'Hara fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame ved 7004 Hollywood Blvd. Hun ble også tildelt en Golden Boot Award.