Sinbad, sjøfareren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sinbad, sjøfareren
orig. The 7th Voyage of Sinbad
Generell informasjon
Utgivelsesår1958
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde88 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiNathan H. Juran
ProdusentCharles H. Schneer
Ray Harryhausen
ManusforfatterKenneth Kolb
MusikkBernard Herrmann
SjeffotografWilkie Cooper
KlippRoy Watts
Foran kamera
Hovedrolle(r)
Prod.selskapColumbia Pictures
Eksterne lenker

Sinbad, sjøfareren[1] (originaltittel: The 7th Voyage of Sinbad) er en amerikansk fantasy- og eventyrfilm fra 1958 regissert av Nathan H. Juran.

Dette er den første av tre spillefilmer produsert av filmselskapet Columbia som omhandler Sinbad sjøfareren. De resterende to er Jakten på ondskapens øy (1974) og Sinbad and the Eye of the Tiger (1977). Ray Harryhausen står bak stop-motion-effektene i alle tre filmer som han gav navnet Dynamation.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Sjømannen Sinbad og skipets mannskap går i land på øya Colossa, hvor de møter en tryllekunstner Sokurah på flukt fra en gigantisk kyklop. Selv om han kommer seg unna, mister Sokurah en magisk lampe. Sinbad har prinsesse av Chandra om bord på skipet sitt. Det kommende ekteskapet deres er ment å sikre varig fred mellom farens rike og Sinbads hjemland. Etter å ha nådd frem til Bagdad, utfører Sokurah sin magi, og gjør blant annet Parisas tjenestepike til et slange-aktig vesen. Til tross for hans dyktighet og en mørk profeti om krig mellom Bagdad og Chandra, nekter en kalif i Bagdad å hjelpe tryllekunstneren tilbake til Colossa.

Senere den kvelden krymper Sokurah prinsessen i all hemmelighet. Den rasende faren hennes, sultan av Chandra, erklærer krig mot Bagdad. Sinbad og kalifen gir etter for Sokurah, som forklarer hva som er nødvendig for å gjenopprette Parisa, og disse tingene finnes bare på Colossa. Sokurah gir Sinbad en gigantisk armbrøst for beskyttelse mot øyas gigantiske skapninger. Sinbad rekrutterer flere mannskap, blant domfelte fra kalifens fengsler. Før de når Colossa, begår mannskapet mytteri, ledet a den forræderske Karim og fanger Sokurah, Sinbad og hans menn. Men under en storm blir Sinbad løslatt slik at han kan redde skipet, etter at Karim faller til sin død. På Colossa kommer Sinbad, Sokurah og seks fra hans mannskap til en dal, fulgt av Sinbads lojale assistent Harufa. Sinbad og hans menn blir fanget av en skapning, og låst i et trebur.

I mellomtiden henter Sokurah den magiske lampen, men blir jaget av kyklop, som dreper tre fra mannskapet. Med Parisas hjelp klarer Sinbad å unnslippe, og blinder den enøyede skapningen. Sinbad bestemmer seg for å holde på den magiske lampen frem til Parisa er tilbake i normal størrelse. Parisa går inn i den magiske lampen og blir venn med Barani, en ånd. Sinbad bruker den magiske lampen, og får frem Barani. Sokurah gjenoppretter prinsessen til det normale. Men når Sinbad nekter å overlate lampen, animerer tryllekunstneren en kriger, som Sinbad må slåss mot.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 1. juni 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]