Rokk (fabeldyr)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eventyrillustrasjon fra ca. 1910 viser det arabiske fabeldyret Rokk som angriper og ødelegger skipet til Sinbad sjøfareren slik historien blir fortalt i eventyrsamlinga Tusen og en natt.
Fransk tegning fra 1865 viser Rokks kjempegg fra fortellinga om Sinbads femte reise

En rokk, rukk, ruchch eller rukh (fra persisk رخ rokh), også kalt Fugl Rokk, er en kjempestor fabelfugl som er kjent fra arabiske eventyr.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Kjempefuglen Rokk er særlig kjent fra fortellingene om Sinbad sjøfareren i eventyrsamlinga Tusen og en natt. Fuglen var enorm. Den målte tusen favner mellom vingespissene og kunne leve i to tusen år. Den beskrives ellers som hvit og sterk nok til å løfte og spise elefanter.

Opprinnelsen til fabelvesenet er ukjent, men det er mulig at sagnet opprinnelig omtalte en virkelig fugl som finnes omtalt av forfattere fra Midtøsten700-tallet. Så seint som på 1500-tallet skal en slik fugl ha blitt sett av en engelskmann på reise i Det indiske hav. Et annet opphav til fortellingene om kjempefuglen kan være den enorme Aephornys, elefantfuglen fra Madagaskar. Den er nå utryddet, men var over tre meter høy og kunne ikke fly. En tredje teori om bakgrunnen for sagnet om rokk-fuglen foreslår at fremmede folk som har sett struts og kan ha trodd det var kyllinger av en mye større fugl fordi strusen har et så spesielt utseende og ikke kan fly.

Legenden om Rokk, popularisert i den vestlige verden gjennom oversettelser av Tusen og en natt, var vidt spredt i Østen. I senere tider søkte man fuglens hjem i Madagaskar-regionen, hvor store grener fra rafiapalmen som ligner på fjær, har fått navnet Rokks fjær.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]