Ali Baba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For det kinesiske internettselskapet, se Alibaba Group
Ali Baba (illustration av Maxfield Parrish, 1909)

Ali Baba er en fiktiv skikkelse fra eventyrsamlingen Tusen og en natt i fortellingen «Ali Baba og de 40 røverne». I Antti Aarne og Stith Thompsons eventyrkatalog, AT-katalogen er eventyret typologisert som ATh 676.

Fortellingen er en av Tusen og en natt mest kjente. De 40 røverne bor i en stor grotte, og for å åpne porten til grotten må de si «Sesam, åpne!», for å stenge må de si «Sesam, steng!». Vedhuggeren Ali Baba oppdager den hemmelige «koden». Han kommer seg dermed inn i grotten og stjeler de store rikedommene som var skjult der. Røverhøvdingen forsøker å få tak i Ali Baba, men blir alltid overlistet av Morgiana, Ali Babas slavinne. Til slutt dreper hun både høvdingen og hans menn.

Eventyret om Ali Baba er ett av de eventyrene som ikke finnes i arabiske manuskripter,Antoine Galland fikk eventyret muntlig fra Hanna Diab, en maronittisk kristen som Galland ble kjent med i 1709.[1]

Ali Baba er også hovedpersonen i operaer av Luigi Cherubini (med urpremiere 22. juli 1833) og av Giovanni Bottesini (med urpremiere i London 18. januar 1871).

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Robert Irvin, The Arabian Nights, A Companion, London 2009.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Ali Baba – bilder, video eller lyd