Hopp til innhold

Signalkreps

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Signalkreps
Nomenklatur
Pacifastacus leniusculus
(Dana, 1852)
Populærnavn
signalkreps[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
UnderrekkeKrepsdyr
KlasseStorkrepser
OrdenTifotkrepser
FamilieAstacidae
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

SE — Svært høy risiko 2023

Økologi
Habitat: limnisk
Utbredelse: vest i Nord-Amerika

Signalkreps (Pacifastacus leniusculus) er et krepsdyr innført til Europa og Japan fra Nord-Amerika. Den ble satt ut i Sverige i 1960. Signalkrepsen blir inntil 20 cm lang, og kan veie inntil 330 g. Den kan enkelt skilles fra edelkreps ved at den har hvite flekker på klørne.

Signalkrepsen har vært en alvorlig trussel mot edelkreps etter at den ble innført til Europa, fordi den sprer sykdommen krepsepest uten selv å bli syk av sykdommen. Den er tilsvarende en trussel mot den japanske arten zarigani (Cambaroides japonicus).

I Norge ble signalkreps påvist i et lite vassdrag i Dammane landskapsvernområde ved Brevik i Porsgrunn kommune i 2006, hvor man siden har klart å utrydde den igjen. I 2008 ble Øymarksjøen i Haldenvassdraget rammet av krepsepest, og det ble påvist ulovlig utsatt signalkreps i sjøen. I et så stort økosystem som Haldenvassdraget er det ikke mulig med de metoder vi kjenner i dag å utrydde signalkrepsen, så krepsepest og signalkreps er nå permanent etablert i norsk natur. I etterkant av utbruddet ble Ørje sluser stengt for å hindre spredning videre opp i vassdraget, men i september 2014 ble signalkrepsen også oppdaget i Rødenessjøen. Fylkesmannen i Østfold mener at også her er den satt ut ulovlig.[3]

I Fremmedartslista er signalkreps vurdert som svært høy risiko på grunn av stort invasjonspotensial og høy økologisk effekt.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 9. april 2023. Besøkt 9. april 2023. 
  2. ^ a b Velle G, Jensen T, Johnsen SI og Kjærstad G (11. august 2023). «Storkrepser. Vurdering av økologisk risiko for signalkreps Pacifastacus leniusculus som SE for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 13. september 2023. 
  3. ^ «Mener pestsmittet kreps er satt ut». 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]