Sigarsekkspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sigarsekkspinner
den sigarformede larvesekken
den sigarformede larvesekken
Vitenskapelig(e)
navn
:
Taleporia tubulosa
(Retzius, 1783)
Norsk(e) navn: sigarsekkspinner
Hører til: Taleporiinae, sekkspinnere, Ditrysia, Eulepidoptera,
sommerfugler
Habitat: både åpne områder og skog
Utbredelse: Europa

Sigarsekkspinner (Taleporia tubulosa) er en sommerfugl som tilhører familien sekkspinnere (Psychidae). Den er funnet over det meste av Norge. Hannen har velutviklede vinger og trådformede antenner, hunnen er larvelignende.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hannen

Hannen er en middelsstor (vingespenn 15-20 mm), slank sekkspinner med forholdsvis lange, trådformede antenner. Disse er nær to tredjedeler så lange som forvingene. Hodet er gult, kroppen brun. Forvingen er grågul med et mer eller mindre tydelig, grått nettmønster, av og til dominerer den mørke fargen. Bakvingen er grå. Hunnen er mørkt gråbrun, fet og larvelignende, 5-7 mm lang, med en tykk krans av ull-lignende hår (analull) rundt det tredje siste kroppsleddet (dvs. det tre-leddete eggleggingsrøret stikker ut). Den har forholdsvis godt utviklede antenner, fasettøyne og bein. Arten er ganske vanskelig å skille fra den beslektede arten Taleporia borealis (trolig bare mulig å skille hannene på utseende), og noen forfattere anser disse to artene som synonymer. Larven omgir seg med en 14-20 millimeter lang, rørformet, hard larvesekk som er kledt med sandkorn.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer både på heier og i skog. Larven lever på bakken eller på trestammer og eter moser, lav og alger, kanskje også døde insekter. Utviklingen tar ett år. Etter klekking setter hunnen seg på den tomme larvesekken og sender ut feromoner som lokker til seg en hann som den parrer seg med. De voksne sommerfuglene er aktive i juni-juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i det meste av Europa. Utbredelsen i Norge er noe usikker da det for norske funn ikke har vært skilt mellom denne arten og Taleporia borealis, men den synes i alle fall å være vanlig i Sør-Norge. Funn fra Troms og Finnmark er kanskje Taleporia borealis.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 549-550. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Taleporia tubulosa på UK moths: [2][død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]