Taleporia borealis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Taleporia borealis
Nomenklatur
Taleporia borealis
Wocke, 1862
Populærnavn
sigarsekkspinner
Hører til
Taleporiinae, sekkspinnere, Ditrysia, Eulepidoptera,
sommerfugler
Økologi
Habitat: både åpne områder og skog
Utbredelse: Norden og Russland

Taleporia borealis er en sommerfugl som tilhører familien sekkspinnere (Psychidae). Hannen har velutviklede vinger og trådformede antenner, hunnen er larvelignende. Arten har i Norge ikke vært skilt fra den nærtbeslektede arten sigarsekkspinner (Taleporia tubulosa), og det finnes foreløpig ingen sikre norske funn av den, men det er ganske sannsynlig at den i alle fall forekommer i Nord-Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hannen er en middelsstor (vingespenn 17–20 mm), slank sekkspinner med trådformede antenner. Disse er litt over halvparten så lange som forvingene. Hodet og kroppen er gulbrune. Forvingen er grågul med spredte, mørkere skjell. Bakvingen er gråaktig. Hunnen er mørkt gråbrun, fet og larvelignende, 5–7 mm lang, med en tykk krans av ull-lignende hår (analull) rundt det tredje siste kroppsleddet (dvs. det tre-leddete eggleggingsrøret stikker ut). Den har forholdsvis godt utviklede antenner, fasettøyne og bein. Arten er ganske vanskelig å skille fra den beslektede arten Taleporia tubulosa (trolig bare mulig å skille hannene på utseende), og noen forfattere anser disse to artene som synonymer. Larven omgir seg med en 14-20 millimeter lang, rørformet, hard larvesekk som er kledt med sandkorn og av og til også lavbiter. I den bakre delen er denne trekantet i tverrsnitt. Sekken er kanskje litt større med grovere sandkorn enn hos Taleporia tubulosa.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer både på fjellet og i skog. Larven lever på bakken eller på trestammer og eter moser, lav og alger, kanskje også døde insekter. Utviklingen tar trolig to år. Etter klekking setter hunnen seg på den tomme larvesekken og sender ut feromoner som lokker til seg en hann som den parer seg med. De voksne sommerfuglene er aktive i juni-juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Det er en nordlig art som bare er kjent fra Norden og det nordlige Russland. Utbredelsen i Norge er noe usikker da det for norske funn ikke har vært skilt mellom denne arten og Taleporia tubulosa, men utbredelsen i Sverige kan tyde på at arten i alle fall burde finnes i Nord-Norge, der det er kjent noen funn av "Taleporia tubulosa" fra Nordland og Finnmark.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 549-550. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]