Hopp til innhold

Ship Arriving Too Late to Save a Drowning Witch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ship Arriving Too Late to Save a Drowning Witch
Studeoalbum med Frank Zappa
FormatLP, CD
Utgitt3. mai 1982
InnspiltSeptember 1981 – April 1982 i UMRK (Los Angeles)
SjangerHardrock, komedierock, progressiv rock, kunstrock
Lengde00:34:18
Lengde34:18
SpråkEngelsk
PlateselskapBarking Pumpkin Records
Produsent(er)Frank Zappa
Plass i kronologi
You Are What You Is
(1981)
Ship Arriving Too Late to Save a Drowning Witch
(1981)
The Man From Utopia
(1983)

Ship Arriving Too Late to Save a Drowning Witch er et album med den amerikanske musikeren Frank Zappa, utgitt i mai 1982 og digitalt remastret i 1991. Albumet inneholder fem spor som er komponert av Zappa og en sang, «Valley Girl», skrevet sammen med sin datter, Moon Zappa, som da var tenåring, bidro med mange monologer der hun ertet "Valley girls", inkludert fraser som "Gag me with a spoon!".

Albumets første halvdel består av studioinnspillinger, mens den andre halvdelen består av liveinnspillinger.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Side 1 ble innspilt i Zappas "Utility Muffin Research Kitchen Studio" i hans hjem i Los Angeles; mens side 2 består av live-innspillinger fra Zappas høst 1981 U.S. turné med studio-overdubbinger. Livematerialet var først ment for et dobbelt-album tentatively tittel enten Chalk Pie eller Crush All Boxes II, men ble skrinlagt etter at Zappas platedistributør ville ha et singelalbum isteden.

Kunsten på albumets omslag (som albumet fikk sitt navn fra) viser en klassisk "Droodle", av Roger Price. Formene i omslagskunsten foreslår også bokstavene "ZA" (og en "P" som ligger sidelengs), som i "Zappa". På den tiden albumet ble produsert, bodde Price veldig nær Zappa.

Frasene "Ebzen Sauce" i låten «No Not Now» kommer fra "Epsom Salt", et alternativt navn for magnesiumsulfat. Dette var en av John Smothers (Zappas livvakt) mange "malapropoismer", som også er referert til sangen «Dong Work for Yuda» fra albumet Joe's Garage (1979). I februar 1983 i utgivelsen av Guitar Player magasinet, ble det oppgitt at sangen var ansett for å ha en "ekstremt distinktiv basslinje", som Zappa likte "fordi de som hører sangen og ikke forstår hva som forgår i resten av sangen, kan alltids lytte til basslinjen".

«Valley Girl» – den andre sangen på albumet, og sangen som ble "albumets singel", var en kombinasjon av et gitar riff som Frank hadde komponert, og en lyst datteren, Moon hadde til å jobbe sammen med faren sin. Musikalsk, er den en av de mest atypiske av alle Zappa-låter, fordi den er relativt "normal" om man sammenligner den med andre komposisjoner av Zappa, og er spilt hele veien i 4/4 takt bortsett liten 7/4 linje helt på slutten. Tom Mulhern observerte i "Guitar Player" at "red-hot" gitar–riffet had blitt mikset tilbake til det opprinnelige miksen, som Zappa forklarte at "det var fordi det ble en konflikt med sangdelen. Og at den "red-hot"-lydende gitaren var bare meg og trommeslageren som jammet klokken 3 på morgenen. Det sporet ble basis for sangen. Det var ett riff som startet under en soundcheck for ett år siden, og jeg hadde puslet med den siden da. En natt, klarte vi det endelig, og sparte tapen, og litt etter hvert la vi til dette andre stoffet, og så fikk vi «Valley Girl». Scott Thunes' basslinje var spontan og spilt igjennom en Vox forsterker, og ble det siste tillegget på sangen, som opprinnelig ikke engang hadde med seg et bass-spor. Opprinnelig var det bare gutar og trommer".

Pseudotittelsporet, «Drowning Witch», begynner med tekst basert på temaet foromslagskunsten, og siger inn i en instrumental seksjon, typisk for Zappa, kompleks og intrikat, som inneholder musikalske inspirasjoner fra Vårofferet|The Rite of Spring av Igor Stravinsky og Dragnet TV temaet komponert av by Walter Schumann og Miklós Rózsa. I Guitar Player, kommenterte Zappa commented at albumets versjon inkludeerte 15 redigeringer mellom live-framføringer fra forskjellige byer.

«Envelopes» ble opprinnelig skrevet i 1968 – med en "prototyp" innspilling som Zappa senere husket å ha blitt lagd samme år, men var faktisk innspilt i 1970 og ble inkludert i det senere CD box settet The Mothers 1970 – og er konstruert rundt en harmoni basert på sju- og åttetoners akkorder som "lager sitt eget kontrapunkt som et automatisk resultat av førstestemmen".

Zappas band for høsten 1981 og sommeren 1982 turnéer, som han ville at skulle innehilde materiale fra de neste albumene og You Can't Do That On Stage Anymore–seriene, inkludert Ray White på rytmegitar og sang, Steve Vai på gitar, Tommy Mars på keyboard, Bobby Martin på keyboard, saksofon og sang, Ed Mann på rytmeinstrumenter, Scott Thunes på bassgitar og Chad Wackerman på trommer. For studioinnspillingene, så brukte han også tidligere bandmedlemmer inkludert sangerne Ike Willis, Bob Harris og Roy Estrada og bassistene Arthur Barrow og Patrick O'Hearn.

Albumet ble mikset på "JBL 4311 speakers" med "MicMix Dynaflanger" og "Aphex kompressorer", som knsekvent ga en "played up" prominens til sangenes basslinjer.

Utgivelse[rediger | rediger kilde]

Den originale LP utgivelsen inneholdt et notat som var slik: "This album has been engineered to sound correct on JBL 4311 speakers or an equivalent. Best results will be achieved if you set your pre-amp tone controls to the flat position with the loudness control in the off position. Before adding any treble or bass to the sound of the album, it would be advisable to check it out this way first. F.Z."

LP'en inneholdt også "a letter from FZ" som annonserte box settet Shut Up 'n Play Yer Guitar, som tidligere kun hadde vært tilgjengelig i USA, men da Ship Arriving Too Late to Save a Drowning Witch ble utgitt, gjorde at det ble tilgjengelig for første gang i Europ. For å promotere utgivelsen av UK box settet, ble første pressingen av UK utgaven av dette albumet inneholdende en 4-sangs 7-tommers EP med A: «Shut Up & Play Yer Guitar», B1: «Variations on the Carlos Santana Secret Chord Progression» og B2: «Why Johnny Can't Read?».

I noen land på utsiden av Storbritannia, ble spor B1 listed som: «Ship Arriving Too Late to Save a Drowning Witch.

Det ble utgitt en CD av EMI med «The Man from Utopia» (1983) på den samme EP'n, og separate med Barking Pumpkin, og senere Rykodisc.

Det ble også utgitt et 8-spors lydbånd.

Sporliste[rediger | rediger kilde]

Alle sanger laget av Frank Zappa der ingenting annet er nevnt.

Side 1

 • 1. «No Not Now» (5:50)
 • 2. «Valley Girl» (Moon Zappa, Frank Zappa) (4:50)
 • 3. «I Come from Nowhere» (6:13)

Side 2

 • 1. «Drowning Witch» (12:03)
 • 2. «Envelopes» (2:46)
 • 3. «Teen-Age Prostitute» (2:43)

Personell[rediger | rediger kilde]

Musikere

 • Frank Zappa – sologitar, sang
 • Steve Vai – gitar (kreditert som "Impossible Guitar Parts")
 • Ray White – rytmegitar, sang
 • Tommy Mars – keyboard
 • Robert Martin – keyboard, saksofon, sang
 • Ed Mann – rytmeinstrument
 • Scott Thunes – bassgitar på «Drowning Witch», «Envelopes», «Teen-age Prostitute» og «Valley Girl»
 • Arthur Barrow – bassgitar på «No Not Now» og den første delen av «I Come from Nowhere»
 • Patrick O'Hearn – bass på gitarsoloen i «I Come from Nowhere»
 • Chad Wackerman – trommer
 • Roy Estrada – falsettsang på «No Not Now»; sang på «I Come from Nowhere»
 • Ike Willis – sang
 • Bob Harris – sang
 • Lisa Popeil – sang på «Teen-Age Prostitute»
 • Moon Zappa – sang på «Valley Girl»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]