Cruising with Ruben & the Jets

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cruising with Ruben & the Jets
Studioalbum med The Mothers of Invention
FormatLP
Utgitt2. desember 1968
InnspiltApostolic, (New York)
SjangerEksperimentell rock, Doo-wop
Lengde00:40:34
Lengde40:34
SpråkEngelsk
PlateselskapBizarre Records / Verve
Produsent(er)Frank Zappa
Frank Zappa kronologi
We're Only in It for the Money
(1968)
Cruising with Ruben & the Jets
(1968)
Mothermania
(1969)

Cruising with Ruben & the Jets er det fjerde studioalbumet utgitt av The Mothers of Invention under aliasnavnet Ruben and the Jets. Albumet ble utgitt 2. desember 1968 av Bizarre og Verve Records. Albumet handler om et fiktivt "Chicano" doo-wop-band kalt "Ruben & the Jets". Albumet var en del av prosjektet No Commercial Potential, som også produserte tre andre album, Lumpy Gravy, We're Only in It for the Money og Uncle Meat.

Albumet og albumets singler fikk suksess på radio, mest på grunn av albumets doo-wop–låter. Dermed fortsatte navnet "Ruben and the Jets" med forskjellige line-ups, ledet av musikeren Rubén Guevara Jr., som spilte inn albumene For Real! (1973) og Con Safos (1974). Zappa produserte albumet For Real!.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Under tidligere plateinnspillinger, diskuterte lydtekniker Richard Kunc og the Mothers of Invention sin tid på "high school" og sin kjærlighet for doo-wop. Ray Collins og noen andre medlemmer av bandet startet med å synge og spille en del sanger, og Zappa foreslo at de kunne spille et album med doo-wop-musikk. Zappa beskrev albumet som en hyllning ttil 1950-tallets sangstil som han var helt betatt av. Collins sluttet senere i The Mothers of Invention og Zappa begynte å jobbe med et prosjekt project kalt No Commercial Potential, hvilket inkluderte innspillingene av Cruising with Ruben & the Jets, og også We're Only in It for the Money, en revidert versjon av Lumpy Gravy og Uncle Meat. Etter at the Mothers of Invention's kontrakt med MGM Records og Verve Records var utløpt, diskuterte Zappa og Herb Cohen om de to skulle danne Bizarre Productions, der Verve skulle utgi tre Bizarre utgivelser med distribusjon av MGM: et nytt Mothers of Invention album, ,,Cruising with Ruben & the Jets.., samlealbumet Mothermania og et album med Sandy Hurvitz, Sandy's Album is Here at Last.

Zappa fastslo at når det gjaldt utgivelser av Lumpy Gravy, We're Only in It for the Money, Cruising with Ruben & the Jets og Uncle Meat at "Alt er ett album!. Alt materiale i albumene er "organisk tilknyttet til hverandre og om jeg hadde hatt matster-tapene, kunne jeg tatt et barberblad og kuttet låtene fra hverandre og satt dem sammen igjen i en annen rekkefølge og fortsatt ville det hørt ut som ett musikkstykke man kunne lyttet til. Og så kunne jeg tatt barberbladet igjen og kuttet ting fra hverandre og satt dem sammen på en helt annen måte , og det ville fortsatt fungere. jeg kan gjøre det på tjue måter. Materialet hører sammen."

Innspilling[rediger | rediger kilde]

Ray Collins kom med igjen i the Mothers of Invention under doo-wop innspillingene av No Commercial Potential, da hans høye falsett passet for innspillingene. Ifølge Collins: "Jeg brakte med meg stilen fra å være oppvokst i Pomona, California ogå være oppvokst med The Four Aces, The Four Freshmen, Frankie Laine, Frank Sinatra og Jesse Baldwin. Den tidlige påvirkningen av R&B kom til det sydlige California da jeg gikk på high school. Og jeg husker Peter Potter's show, og jemener å huske at den første R&B-låten der var «Oop-Shoop». Frank var mer influert av ekte blues, som Muddy Waters og den sorten musikere. Men jeg kjente ikke til den typen musikk tidlig i livet mitt. Jeg var mer influert av popkultur, pop på radio, som jeg alltid har likt men enn tidlig bluesmusikk - selv om jeg liker John Lee Hooker og alle slike musikere.

Ifølge Bunk Gardner, var innspillingen av Cruising with Ruben & the Jets enkel. "Vi spilte den inn samtidig som Uncle Meat fordi låtene var enkle og krevde ikke mye tid for å lage arrangementer og tekniske overdubbinger. Det var begynnelsen på slutten for Ray Collins fordi Franks nye materiale var langt unna Rays musikalske røtter. "Motorhead" (Jim Sherwood) var veldig tent under innspillingene og overdubbingene av dette albumet. Han elsket Ruben og det var hans musikk som gjorde ham veldig nostalgisk, og på scenen tok han dansesteg mens han spilte musikken. Jeg likte virkelig å spille solo på Ray's låt, «Anything». Jeg husker at Frank, Ray og Roy stod i kontrollboksen mens jeg spilte inn min solo. Frank ba meg, etter det første opptaket, å gjøre ting enkelt. Så jeg fikset det på andre opptak og alle ble glade!"

Selvom albumet ble betraktet som et "concept album", Cruising with Ruben and the Jets; inkluderte albumet 4 av sangene som var på the Mothers' første album, Freak Out!: «How Could I Be Such a Fool», «You Didn't Try to Call Me», «Anyway the Wind Blows» og «I'm Not Satisfied». Deres arrangementer ble forandret for å tilpasse låtene til albumets stil.

Sporliste[rediger | rediger kilde]

Alle spor skrevet av Frank Zappa unntatt der annet er notert

Side 1

  1. «Cheap Thrills» – 2:23
  2. «Love of My Life» – 3:10
  3. «How Could I Be Such a Fool» – 3:35
  4. «Deseri» (Collins, Paul Buff) – 2:07
  5. «I'm Not Satisfied» – 4:03
  6. «Jelly Roll Gum Drop» – 2:20
  7. «Anything» (Collins) – 3:04

Side 2

  1. «Later That Night» – 3:06
  2. «You Didn't Try to Call Me» – 3:57
  3. «Fountain of Love» (Zappa, Collins) – 3:01
  4. «No No No» – 2:29
  5. «Anyway the Wind Blows» – 2:58
  6. «Stuff Up the Cracks» - 4:35

Personell[rediger | rediger kilde]

Musikere

Produksjon

  • Frank Zappa – produsent
  • Dick Kunc – lydtekniker
  • Cal Schenkel - omslagsdesign, omslagskunst

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]