Shimoda (Shizuoka)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Shimoda
LandJapans flagg Japan
PrefekturShizuoka
Grunnlagt1. januar 1971
TidssoneUTC+9
Postnummer415-8501
Retningsnummer558
Areal104 710 000 kvadratmeter
Befolkning20 499[1] (2021)
Bef.tetthet0 innb./kvadratmeter
Nettsidewww.city.shimoda.shizuoka.jp/
Kart
Shimoda
34°40′46″N 138°56′43″Ø


Shimoda (下田市 Shimoda-shi) (下田市 Shimoda-shi?) er en havn og en by i prefekturen Shizuoka, Japan.

I september 2015 var befolkningen anslått til å være 22.931, mens befolkningstettheten var 219 personer per km². Totalarealet var 104,71 km².

Geografi[rediger | rediger kilde]

Shimoda ligger på den sørligste spissen av Izuhalvøya, omtrent 100 kilometer sørvest for Tokyo. Shimodas beliggenhet, med Amagifjellene i nord og den varme Kuroshiostrømmen i sør, gir byen et fuktig subtropisk klima.

Omgitt av byene:[rediger | rediger kilde]

Historie[rediger | rediger kilde]

Shimoda har vært bebodd siden forhistorisk tid, og mange ruiner fra Jomon-perioden er blitt funnet. Den er blitt nevnt i dokumenter fra Nara-perioden som stedet der Prins Ōtsu ble sent i eksil i 686 etter sitt mislykkede opprør, og i dokumenter fra Heian-perioden angående jernmalmforekomster. I Sengoku-perioden var byen kontrollert av Hōjō-klanen, som bygde en borg (senere ødelagt av Toyotomi Hideyoshi). Under Tokugawa-shogunatet var Shimoda et såkalt tenryō-område, dvs direkte underlagt shogunen. Under Edo-perioden blomstret Shimoda som havneby og var en viktig anløpshavn for kystskip mellom Osaka og Edo. Som et sikerhetstiltak var før 1721 alle skip påbudt å anløpe Shimoda før de seilte videre til Edo.

Under Bakumatsu-perioden ble Shimoda åpnet som havn under Kanagawa-avtalen. Shimoda var også stedet der Yoshida Shōin prøvde uten hell å gå ombord Perrys ‹‹svarte skip›› i 1854.

Det første amerikanske konsulatet ble åpnet i templet Gyokusenji under general-konsul Townsend Harris. Harris forhandlet Freds- og handelsavtalen mellom de to land, som ble undertegnet i det nærliggende templet Ryōsen-ji i 1858.

Japans forhold til Det russiske keiserdømmet ble også forhandlet i Shimoda, and i 1855 ble Shimoda-avtalen undertegnet i Chōraku-ji.

I juni 1859, da havnen Yokohama ble åpnet for utenrikshandel, ble havnen Shimoda stengt igjen for utenlanske skip og det amerikanske konsulatet ble flyttet til Zenpuku-ji i Edo.

Etter Meijirestaurasjonen kom Shimoda under  kontroll av det kortlivede Kikuma-domenet i 1868, og den også kortlivede prefekturen Ashigara fra 1871. Mikomotoshima-fyrtårnet ble ferdigbygd i 1870 av den britiske ingeniøren Richard Henry Brunton. Det var per 2016 det eldste virkende fyrtårnet i Japan og var utnevnt som nasjonalhistorisk monument. Prefekturen Ashigara ble fordelt mellom prefekturene Kanagawa og Shizuoka i 1876. Som følge av jordebokreformen av 1889 ble byen Shimoda innlemmet i Kamo-distriktet. Byen ble bombet flere ganger i 1945, på slutten av Andre verdenskrig.

Shimoda ekspanderte i mars 1955 ved sammenslåingen av seks byer og landsbyer. I 1958 styrtet en All Nippon Airways DC-3 som var på vei til Nagoya fra Haneda foran kysten av Shimoda og tre passasjerer ble drept. Shimoda ble delvis ødelagt av jordkjelv i 1974 og i 1978.

Byste av Matthew C. Perry i Shimoda

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Shinodas næringsliv er hovedsakelig basert på reiseliv (i hovedsak sentrert omkring onsen-varmtvannskildene og vannsport) og fiskeri.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Shimoda har syv barneskoler (1. til 6. klasse), fire ungdomsskoler (7. til 9. klasse) og en videregående skole (10. til 12. klasse). Det finnes også en spesialskole. Universitetene Tsukuba og Nihon har begge forskningssentre i Shimoda.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Tog[rediger | rediger kilde]

  • Izu Kyūkō-banen
    • Izukyū Shimoda-stasjonen - Rendaiji-stasjonen- Inazusa-stasjonen

Motorveier[rediger | rediger kilde]

Ferjeforbindelser til Niijima og Shikinejima i Izuøyene

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Shimoda er kjent for sine varmtvannskilder og strender. Strendene Tatadohama, Ohama og Iritahama har mange besøkende om sommeren og er populære bølgesurfingssteder året rundt. Iritahama er blitt valgt som peneste strand i Japan flere år på rad.

Shimoda er også stedet der mye av Yasunari Kawabatas novelle Danserinnen fra Izu finner sted.

Tatadohama-stranden er sirka 400 meter lang.

Shimoda er byen der anime-filmen Natsuiro Kiseki fra 2012 finner sted.

Blant museene i regionen er også Uehara museet for moderne kunst.

Søsterbyer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "統計センターしずおか/静岡県人口推計"; besøksdato: 19. mars 2021; originalspråk: japansk.
  2. ^ «US-Japan Sister Cities by State». Asia Matters for America (engelsk). Honolulu, HI: East-West Center. Arkivert fra originalen . Besøkt 20. november 2015.  «Arkivert kopi». Archived from the original on 12. januar 2016. Besøkt 17. april 2016.