Sheppey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Stranden mellom Leysdown og Shell Ness.
Brua Kingsferry Bridge
Brua Sheppey Crossing med tårnene til Kingsferry bridge i bakgrunnen som fortsatt blir benyttet for jernbane og lokal trafikk.

Sheppey (eng. Isle of Sheppey) er en øy utenfor kysten av Kent i England, 62 km øst for det sentrale London. Øya, som er en del av distriktet Swale, har et areal på 94 km² og høyeste punkt er 73 meter over havet. Navnet Sheppey kommer fra det gammelsaksiske «Sceapige», som betyr «øy med sauer». Fortsatt er det store områder på øya som benyttes til sauebeite.

Den landmassen som er referert til som Sheppey består av tre hovedøyer: Sheppey, øya Harty og øya Elmley – det var en gang kjent som Sheppey-øyene (Isles of Sheppey) før kanalene som delte dem forsvant ved avleiringer, men det myrlendte landet sør for øya betyr at det er spekket med kanaler og avløp slik at det består av mengder av øyer. Grunnen er hovedsakelig lavtliggende, men ved Minster strekker den seg opp til 73 meter.

En del av beboerne på Sheppey likte å kalle seg selv for swampies, et begrep som begynte som en fornærmelse, og for enkelte fortsatt er det, men for andre har det blitt en inkluderende betegnelse på en felles identitet.

Dagens Sheppey[rediger | rediger kilde]

Den største byen på øya er Sheerness. Andre landsbyer er Minster som har en strand bestående av smågrus, og Leysdown-on-Sea som har sandstrand. Hele nordkysten er spekket med husvogner, campingvogner og feriehus. Det er også en strand for naturister bortenfor Leysdown, mot Shellness, og et fuglereservat ved Elmley Marshes.

Det er tre fengsler på øya, alle lokalisert sør for landsbyen Eastchurch: HMP Elmley, HMP Standford Hill, og HMP Swaleside. Antallet innsatte er på rundt 2200.

I henhold til 2001 hadde øya et innbyggerantall på 37 852, mange pendler til fastlandet med jernbaneforbindelsen Sheerness-Sittingbourne og den nye brua Sheppey Crossing.