Shazam! (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Shazam!
Generell informasjon
Utgivelsesår2019
Lengde132 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense9 år (Norge)
Bak kamera
RegiDavid F. Sandberg
ProdusentPeter Safran
ManusforfatterHenry Gayden
Basert påCaptain Marvel av Bill Parker og C.C. Beck
Foran kamera
Hovedrolle(r)Zachary Levi, Mark Strong, Asher Angel, Jack Dylan Grazer, Djimon Hounsou
Annen informasjon
Budsjett$80-100 millioner
Totalomsetning$366 millioner
Prod.selskapNew Line Cinema, DC Entertainment, The Safran Company
DistributørWarner Bros.
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Shazam! er en Amerikansk superhelt film fra 2019 basert på DC Comics karakteren med samme navn. Den er produsert av New Line Cinema og distribuert av Warner Bros.. Det er den syvende filmen i DC Extended Universe (DCEU). Filmen er regissert av David F. Sandberg, manus ble skrevet av Henry Gayden. Asher Angel har hovedrollen som Billy Batson, en tenåringsgutt som kan forvandle seg til en voksen superhelt, spilt av Zachary Levi. Mark Strong, Jack Dylan Grazer, Adam Brody, og Djimon Hounsou er også medvirkende. Handlingen følger Billy Batson, som har blitt utvalgt av den gamle trollmannen Shazam som etterfølger, og han mottar ulike nye superkrefter. Billy og hans beste venn Freddy Freeman (Grazer) må oppdage Billys nye krefter for å stoppe den onde Dr. Thaddeus Sivana (Strong).

Utviklingen av en live-action Shazam!-film begynte hos New Line i begynnelsen av 2000-tallet, men ble utsatt i mange år. Filmen gikk inn i pre-produksjon i 2009 med regissør Peter Segal og forfatter John August og Dwayne Johnson som skurken Black Adam, men prosjektet kom aldri i produksjon. Dwayne Johnson ble senere eksekutivprodusent for filmen. William Goldman, Alec Sokolow, Joel Cohen, Bill Birch, og Geoff Johns var alle knyttet til prosjektet som skribenter på ulike tidspunkt. Filmen ble offisielt kunngjort i 2014, med Johnson i rollen som enten Shazam eller Black Adam. Senere i januar 2017 ble han valgt til å spille i en Black Adam-film med planlagt premiere i desember 2021.[1] Sandberg ble med som regissør Shazam! i februar 2017, og Levi ble valgt som hovedrolle i oktober, og Angel ble med måneden etter.

Handling[rediger | rediger kilde]

I 1974 kjører den unge Thaddeus Sivana i bil med faren og broren sin når han plutselig blir fraktet til "evighetens klippe" et magisk tempel i en annen dimensjon. Der har en eldgammel trollmann, Shazam, brukt århundrer på å lete etter noen som er rene om hjertet til å bli ny mester, etter at den forrige mesteren slapp de syv dødssyndene som drepte resten av Wizards Council. Thaddeus blir fristet av Syndsøyet, hvor han hører syndenes stemmer, fanget i stein-statue og lover ham makt hvis han kan frigjøre dem. Trollmannen anser Thaddeus som uverdig, og returnerer ham på magisk vis til bilen hans. Men Thaddeus og faren hans havner snart i en bilulykke, hvor faren hans blir lam. Syndene sender Thaddeus en melding om at han skal finne dem.

I nåtidens Philadelphia stikker det 14 år gamle fosterbarnet Billy Batson ofte fra fosterhjem for å lete etter sin biologiske mor, som han ble separert fra når han var på karneval 10 år tidligere. Han havner i et gruppe-hjem som drives av Victor og Rosa Vasquez, sammen med fem andre fosterbarn: Mary Bromfield, Pedro Peña, Eugene Choi, Darla Dudley, og superhelt-entusiast Freddy Freeman. I mellomtiden lykkes Sivana i sin livslange søken etter å finne en vei tilbake til evighetens klippe. Han slår ned trollmannen, og bruker sin nyvunne makt til å drepe sin far og bror, samt hele ledelsen for Sivana Industries.

Billy forsvarer Freddy fra mobbere, og blir jagd inn i en t-bane hvor han blir fraktet til evighetens klippe. Trollmannen velger Billy som sin nye mester: Ved å si navnet "Shazam" blir Billy forvandlet til en voksen superhelt. Veiviseren blir til støv, men etterlater sitt magiske personale. Han må utforske sine nyvunne krefter, som inkluderer superstyrke, hastighet, og nesten usårbarhet. Ved å si "Shazam" igjen, kan han forvandle seg tilbake til sin normale kropp.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Zachary Levi
  • Asher Angel som Billy Batson, en urolig foreldreløs gutt som søker etter sin biologiske mor, som er valgt ut av den gamle trollmannen Shazam som helt.
    • Zachary Levi som Shazam, trollmannens champion og Billys superhelt alter-ego, som ved å si navnet sitt får «Visdommen til Salomo, Styrken til Herkules, Utholdenheten til Atlas, Makten til Zevs, Moten til Akilles, og Hastigheten til Merkur».[2]
    • David Kohlsmith som fire år gamle Billy
  • Mark Strong som Dr. Thaddeus Sivana, en vitenskapsmann som ble avvist som en potensiell champion og senere fremmedgjort fra familien sin og blir en vert for de syv dødssyndene og Shazams nemesis.
    • Ethan Pugiotto som unge Thaddeus[3]
  • Jack Dylan Grazer som Frederick «Freddy» Freeman, Billys funksjonshemmede fosterbror og en fan av superhelter, som lærer opp Billy på hvordan han skal bruke sine nye krefter.
  • Djimon Hounsou som trollmannen Shazam, det siste gjenlevende medlemmet av Trollmennenes råd, som har brukt århundrer på å tilkalle folk til tempelet sitt på jakt etter en som er «ren i hjertet» som han kan gi sine ekstraordinære evner.
  • Faithe Herman som Darla Dudley, Billys snille yngre fostersøster.
    • Meagan Good som superhelten Darla.
  • Grace Fulton som Mary Bromfield, Billys modne, eldre fostersøster.
    • Michelle Borth som superhelten Mary.
  • Ian Chen som Eugene Choi, Billys yngre fosterbror, en gamer og tech-nerd.
    • Ross Butler som superhelten Eugene.[4]
  • Jovan Armand som Pedro Peña: Billys eldre fosterbror, en sjenert, følsom gutt som har problemer med å åpne opp for andre.
    • D. J. Cotrona som superhelten Pedro.
  • Marta Milans som Rosa Vasquez, fostermoren til Billy og hans søsken.
  • Cooper Andrews som Victor Vasquez, Billy og hans søskens fosterfar.

I filmen opptrer også John Glover med som Mr. Sivana, faren til Dr. Thaddeus Sivana og administrerende direktør i Sivana Industries.[5] John Glover har tidligere spilt i andre DC Comics-series og filmer: Batman The Animated Series; The New Batman Adventures; Superman The Animated Series som The Riddler; Dr. Jason Woodrue i 1997-filmen Batman og Robin, og Lionel Luthor, Lex Luthors far i Smallville. Natalia Safran fikk rollen som Fru Sivana, selv om hennes scener ble til slutt klippet ut av filmen. Caroline Palmer spiller Marilyn Batson, Billys biologiske mor. Wayne Ward og Landon Doak avbilder Sid, broren av Thaddeus Sivana som voksen og tenåring, henholdsvis. Carson MacCormac og Evan Marsh spiller Brett og Burke Breyer, mobberne på skolen.[6]

De syv dødssyndene – et overnaturlig lag av skurker som består av demonene Stolthet, Misunnelse, Grådighet, Begjær, Vrede, Fråtsing, og Latskap – ble spilt av stuntdobler i motion capture-drakter på settet under filming, og er avbildet på skjermen ved hjelp av spesialeffekter. Stemmene deres ble tolket av Steve Jones, Darin De Paul og Fred Tatasciore. I en påskeegg-cameo gjenopptar Andi Osho rollen sin som sosialarbeider Emma Glover fra Sandbergs film Lys ut.[7][8][9]

Fremtid[rediger | rediger kilde]

I april 2019 rapporterte TheWrap at New Line Cinema utvikler en oppfølger med Henry Gayden som manusforfatter, David F. Sandberg som regissør og Peter Safran som produsent.[10] I desember 2019, annonserte New Line Cinema at oppfølgeren vil bli utgitt April 1, 2022.[11]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]