Scoop

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Scoop
Generell informasjon
GenreRomantisk komedie, kriminalfilm, mysteriefilm
Utgivelsesår2006
NasjonalitetUSA, Storbritannia
Lengde96 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiWoody Allen Rediger dette på Wikidata
ManusWoody Allen Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Letty Aronson, Ryan Kavanaugh, John Davis, Gareth Wiley
MusikkEdvard Grieg Rediger dette på Wikidata
FotoRemi Adefarasin Rediger dette på Wikidata
KlippAlisa Lepselter Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeScarlett Johansson, Hugh Jackman, Ian McShane, Woody Allen, Charles Dance, Romola Garai, Kevin McNally, Julian Glover, Anthony Head, Fenella Woolgar,[1] Robert Bathurst,[1] Meera Syal,[1] Mark Heap,[1] Elizabeth Berrington,[1] Richard Johnson,[1] Sanjeev Bhaskar,[1] Alexander Armstrong,[1] Margaret Tyzack,[1] Christopher Fulford,[1] Victoria Hamilton,[1] Julia Deakin,[1] John Standing,[1] John Light,[1] Geoff Bell,[1] Phil Cornwell,[1] Caroline Blakiston Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
FilmselskapBBC Film, Davis Entertainment, Ingenious Media, Relativity Media, UK Film Council Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Focus Features
Netflix
Budsjett4 000 000 USD Rediger dette på Wikidata
Totalomsetning39 000 000 USD Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)2006
16. november 2006 (Tyskland)[2]
Eksterne lenker

Scoop er en britisk/amerikansk filmkomedie fra 2006. Filmen handler om en amerikansk journaliststudent (Scarlett Johansson) som kommer til England. Hun får muligheten til å gjøre sitt livs scoop i forbindelse med en mordsak. På veien får hun hjelp av en gammel tryllekunstner, Sid (Woody Allen).

Woody Allen skrev manuset til denne filmen spesielt for Scarlett Johansson etter å ha jobbet med henne i Match Point.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Etter en minnestund for nylig avdøde reporter Joe Strombel befinner Strombels ånd seg på skipet til Mannen med ljåen sammen med flere andre nylig døde, inkludert en ung kvinne som tror hun ble forgiftet av sin arbeidsgiver, Peter Lyman. Kvinnen forteller Strombel at hun tror Lyman, en kjekk britisk aristokrat med politiske ambisjoner, kan være «Tarotkortmorderen», en beryktet seriemorder som har tatt livet av flere prostituerte, og at Lyman drepte henne da hun snublet over hemmeligheten hans. «Tarotkortmorderen» er kjent for å etterlate seg et kort ved kroppen til hvert drapsoffer.

Sondra Pransky er en vakker amerikansk student på ferie i London. Pransky bivåner en forestilling hos tryllekunstner Sid Waterman som går under kallenavnet «Den store Splendini», og Pransky samtykker til å delta i et show på scenen. Når Pransky befinner seg i et område som blir kalt «Dematerialiseingen», får hun øye på Strombels spøkelse. Spøkelset har unnsluppet mannen med ljåen for å formidle mistankene sine om Lyman til en journalist som kan undersøke historien videre.

Sondra bestemmer seg for å infiltrere Lymans privilegerte verden for å finne ut om Lyman virkelig er en seriemorder. Hun får også med seg Sid Waterman. Hun fanger Lymans oppmerksomhet ved å late som hun drukner i nærheten av ham i et svømmebasseng. Når han redder henne, introduserer hun seg som Jade Spence, datter av en velstående familie fra Palm Beach. Sid poserer som hennes far, og «Jade» begynner å gå på stevnemøter med Lyman. Sondra er overbevist om at Lyman er morderen, men Sid tviler på det. Sondra blir gradvis forelsket i Lyman, og begynner etterhvert å stole på ham. Sondra skriver en historie som impliserer Lyman, men en avis-redaktør avviser denne artikkelen på grunn av Sondras mangel på bevis.

Kort tid senere arresterer politiet noen det tror er den virkelige tarotkortmorderen. Sondra blir lettet over at mistankene hennes ikke stemte, og avslører sitt virkelige navn. Lyman forteller Sondra at han ønsker å fortsette å møte henne. De planlegger å tilbringe en helg ved Lymans eiendom på landet. Senere antyder Sid at Lyman brukte tarotkort-drapene for å dekke over et drap han begikk. Mens Sondra og Lyman er på ferie fortsetter Sid å undersøke denne hypotesen. Han oppdager at Lyman hyppig besøkte en prostituert, Betty Gibson, som senere ble drept – tilsynelatende myrdet av tarotkortmorderen. Lyman overbeviste Betty om å farge håret, antagelig for å matche profilen til de andre seriemorderofrene. Når Sid kontakter Sondra med det han har funnet, mener Sondra at dette ikke stemmer og at Sid ikke kan bevise noe. Det Sondra ikke vet, er at Lyman overhører denne samtalen.

Sid bryter seg inn hos Lyman. Han finner en mystisk nøkkel som viser seg å være til Betty Gibsons leilighet. I mellomtiden, i en robåt ved Lymans innsjø, tilstår Lyman overfor Sondra at han drepte Gibson og brukte tarotkortseriemorderen for å svekke mistanken mot seg, akkurat slik Strombels spøkelse hadde fortalt Sid. Lyman kommenterer ironien ved at han først møtte Sondra ved å redde henne fra å drukne, og nå ville hun drukne i virkeligheten. Lyman planlegger å drepe Sid senere. I mellomtiden kjører Sid i vanvittig fart til Lymans eiendom for å redde Sondra, men han havner i en alvorlig bilulykke. Etter tilståelsen kaster Lyman henne i innsjøen og ser på at hun dukker under. Han kontakter deretter politiet for å melde fra om hennes død ved drukning.

I politiavhør forteller Lyman at Sondra var en forferdelig svømmer, og nesten druknet den første dagen de møtte hverandre ved et basseng. Plutselig kommer Sondra inn, med et muntert smil. Hun forteller Lyman og politiet at hun egentlig er en svært flink svømmer. Tilbake på kontoret betegner en redaktør Sondras tidligere avviste artikkel som et strålende stykke undersøkende journalistikk, begynnelsen på en lovende karriere. Sondra forteller at hun også burde kreditere Joe Strombel og avdøde Sid Waterman. I tillegg til tryllekunstneren Splendini, som nå er passasjer på skipet til mannen med ljåen på vei til dødens rike. Han utfører de samme tryllekunstene for sine medpassasjerer som han gjorde i livet.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  2. ^ www.kinokalender.com, besøkt 3. januar 2018[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]