Schaerbeek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Schaerbeek
Schaarbeek
Rådhuset

Flagg

Våpen

LandBelgias flagg Belgia
RegionBrussels flagg Brussel
DistriktHovedstadsdistriktet Brussel
Grunnlagt1. januar 1800
Postnummer1030
Retningsnummer02
Areal8,14 km²
Befolkning130 587 (1. januar 2013 [1])
Bef.tetthet16 042,63 innb./km²
Nettsidewww.1030.be/
Posisjonskart
Schaerbeek ligger i Belgia
Schaerbeek
Schaerbeek
Schaerbeek (Belgia)
Kart
Schaerbeek
50°52′03″N 4°22′25″Ø

Schaerbeek (nederlandsk: Schaarbeek) er en tospråklig kommune i Hovedstadregionen Brussel i Belgia. Kommunen består av én delkommune: Schaerbeek (Schaarbeek) som har en egen jernbanestasjon.

Schaerbeek i Brusselområdet

Schaerbeek nevnes første gang i en overlevert kilde fra 1120. Kommunen er i moderne tid blitt kjent for sitt kosmopoliske og multikulturelle flairæ, for villaer i jugendstil, vakre grøntarealer som Josaphat-parken, en var Brussels mest populære parker.

Historie[rediger | rediger kilde]

Schaarbeek ble i sin tid godt kjent for sine frukthaver med sure kirsebær. Enn i dag benytter belgiske ølbryggere en kirsebærsort fra Schaarbeek for fremstillingen av Kriekøl. Kirsebær dyrkes imidlertid ikke lenger i kommunen. Den er blitt ganske tettbebygd.

Imidlertid går kirsebærene igjen i navn på noen gater og hus (Avenue des Cerisiers/Kerselarenlaan, kultursenteret De Kriekelaar) eller ved alleer beplantet med japanske kirsebærtrær.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Den vestlige del av Schaerbeek (nær jernbanestasjonen, Chaussée de Haecht/Haachtsesteenweg og Van Praet-broen) har en stor konsentrasjon av tyrkisk innvandrerbefolkning, hvorav særlig mange har sitt opphav fra Afyon eller Emirdağ i Tyrkia. Schaerbeek har også mange med bakgrunn fra Marokko, Spania og Kongo og land i Asia. Området rundt Den kongelige Mariakirke er et yndet samlingssted for tyrkere, og har fått tilnavnet «Petite Anatolie»[2] på grunn av sine mange ryskiske restauruanter og forretninger langs Chaussée de Haecht/Haachtsesteenweg.

Her er også mange skoler som Hogeschool Sint-Lukas Brussel og gate for mer velstående borgere, (Quartier des Fleurs/Bloemenwijk, Boulevard Lambermontlaan, Place Meiserplein, plassene Huart-Hamoir og Francois Riga og Avenue Eugene Demolderlaan).

Kjente personer fra Schaerbeek[rediger | rediger kilde]

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]