Sault Ste. Marie (Michigan)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sault Sainte Marie

Flagg

Våpen

LandUSAs flagg USA
DelstatMichigans flagg Michigan
FylkeChippewa
Grunnlagt1668
Oppkalt etterSt. Marys
Tidssone-5
Postnummer49783
Retningsnummer906
Areal52,22 km²[1]
Vannfylt arealandel26,72%
Befolkning13 337[2] (2020)
Bef.tetthet255,4 innb./km²
Antall husholdninger5 948
Høyde o.h.293 meter
Nettsidewww.saultcity.com/
Politikk
BorgermesterAnthony Bosbous
Kart
Sault Ste. Marie
46°29′49″N 84°20′44″V

Sault Ste. Marie (uttales IPA: /ˌsuː seɪnt məˈriː/) er en by i Chippewa County i den amerikanske delstaten Michigan. Byen er den eldste i både staten Michigan og i hele Midtvesten. Byen ligger ved den østre enden av Michigans øvre halvøy ved den canadiske grensen der den større tvillingbyen Sault Ste. Marie, Ontario (den eldste byen i Ontario) ligger adskilt på andre siden av St. Mary's River som renner fra Øvresjøen til Huronsjøen og skiller byene.

Historie[rediger | rediger kilde]

I flere århundrer bodde Ojibewaindianerne i området, som de kalte for Baawitigong (omtrentlig betydning «de kaskaderende vannfallene»). De benyttet seg av de rike fiskeressursene der.

I 1668 grunnla de franske misjonærene og jesuittbrødrene Claude Dablon og Jacques Marquette en misjonsstasjon der. Det gjør Sault Ste. Marie den tredje eldste byen i USA vest for Appalachene i hva som nå er USA.

De to Saultene ble grunnlagt i 1668 av fader Jacques Marquette som én by, og ble delt i to byer i 1797 da den øvre halvøya av Michigan ble overført fra provinsen Upper Canada til USA.

Fossene ble en hindring for shipping, tidlige båter på Øvresjøen måtte bli dratt rundt fossene, noe som kunne ta uker. Senere ble båtene avlastet og transportert rundt fossene, og så pålastet andre båter. Den første amerikanske slusen, "State Lock", ble bygd i 1855.

Sault Sainte Marie er fra fransk og betyr «St. Marys fossefall», en referanse til fossene i St. Mary's River. Stavelsen Sault-Sainte-Marie er vanlig på fransk, men navnet blir skrevet uten bindestreker på norsk og engelsk. De to byene kan både hver for seg og sammen bli uformelt omtalt som The Sault eller The Soo.

De to byene blir forbundet av International Bridge som forbinder Interstate 75 i Sault Ste. Marie, Michigan og Huron Street i Sault Ste. Marie, Ontario. Lastebåttraffikk på De store sjøer går forbi fossene til Saint Mary's River via Soo Locks på den amerikanske siden, og gjør dette til verdens travleste kanal regnet i antall tonn som passerer igjennom kanalen. Mindre fritidsbåter passerer derimot gjennom den canadiske Sault Ste. Marie Canal.

Slusene Soo Locks gjør det mulig å reise vannveien mellom Øvresjøen og de lavereliggende store sjøene. Selv om slusene ikke er like travle som før i tiden, går allikevel en betydelig del av innenlands og utenlandshandel igjennom dem. De største båtene er 1000 fot lange og 105 fot brede. Dette er båter (kalt lakers) som er for store til å gå gjennom Wellandkanalen rundt Niagarafallene, og derfor kun kan trafikkere De store sjøer, med unntak av Ontariosjøen som ligger på nedsiden av Wellandkanalen. Utenlandske skip (kalt salties) er mindre, og kan dermed bevege seg over de store sjøer og til havet via Saint Lawrence Seaway.

I Sault Ste. Marie ligger Lake Superior State University, etablert i 1946 som en utvidelse av Michigan Mining and Technological College (nå Michigan Technological University). Sault Ste. Marie var også hjemstedet til Jane Johnston Schoolcraft, en tidlig indiansk forfatter og hennes mann Henry Rowe Schoolcraft, en indiansk agent og etnograf. Huset deres står der fortsatt, og finnes i National Register of Historic Places.

Turisme er en viktigere næringsvei i området som vanligvis blir kalt the Soo. Slusene og det nærliggende Kewadin Casino, som eies av Saultstammen av Chippewaindianerne, trekker til seg mange folk. Det samme gjør skogene, innsjøene og Øvresjøens bredder. Området er også en inngangsport til Øvresjøens vakre nordre bredder via tvillingbyen i Canada.

Navnets opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Byen har sitt navn fra de nærliggende fossene, opprinnelig kalt "Les Saults de Sainte-Marie". Sault er et arkaisk fransk ord for foss, eller styk.

I moderne fransk, blir ordene "chutes" og "rapides" brukt for å beskrive de henholdsvis foss og stryk, og sault er nesten kun funnet i geografiske navn fra det 17. århundre. Andre eksempler på geografiske navn med sault brukt i denne betydningen er Long Sault, Ontario og Grand Falls/Grand Sault, New Brunswick.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ United States. Bureau of the Census (2016) (på en), 2016 U.S. Gazetteer Files, Washington D.C.: Bureau of the Census, Wikidata Q32859555, https://www.census.gov/geographies/reference-files/time-series/geo/gazetteer-files.2016.html 
  2. ^ https://data.census.gov/cedsci/table?t=Populations%20and%20People&g=0100000US,%241600000&y=2020; folketellingen i USA 2020; redaktør: Bureau of the Census; besøksdato: 1. januar 2022.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]