Sault Ste. Marie (Michigan)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sault Sainte Marie
Sault Sainte Marie

Flagg

Land USA USA
Delstat Michigan Michigan
Fylke Chippewa
Tidssone -5
Areal 52,3 km²
Befolkning 16 542 (2000)
Høyde 293 meter
Politikk
Borgermester Anthony Bosbous
Sault Ste. Marie (Michigan) ligger i Michigan
Sault Ste. Marie (Michigan)
Sault Sainte Marie
Sault Ste. Marie (Michigan) (Michigan)
46°30′00″N 84°22′00″VKoordinater: 46°30′00″N 84°22′00″V

Sault Ste. Marie

Sault Ste. Marie er en by i Chippewa County i den amerikanske delstaten Michigan. Byen er den eldste i både staten Michigan og i hele Midtvesten. Byen ligger ved den østre enden av Michigans øvre halvøy ved den canadiske grensen der den større tvillingbyen Sault Ste. Marie, Ontario (den eldste byen i Ontario) ligger adskilt på andre siden av St. Mary's River som renner fra Øvresjøen til Huronsjøen og skiller byene.

Historie[rediger | rediger kilde]

De to Saultene ble grunnlagt i 1668 av fader Jacques Marquette som én by, og ble delt i to byer i 1797 da den øvre halvøya av Michigan ble overført fra provisen Upper Canada til USA.

Sault Sainte Marie er fra fransk og betyr «St. Marys fossefall», en referanse til fossene i St. Mary's River. Stavelsen Sault-Sainte-Marie er vanlig på fransk, men blir skrevet uten bindestreker på norsk og engelsk. Begge byene, samt de to i sammen, kan bli uformelt referert til som The Sault eller The Soo.

De to byene blir forbundet av International Bridge som forbinder Interstate 75 i Sault Ste. Marie, Michigan og Huron Street i Sault Ste. Marie, Ontario. Lastebåttraffikk på De store sjøer går forbi fossene til Saint Mary's River via Soo Locks på den amerikanske siden, verdens traveleste kanal per antall tonn som passerer igjennom, mens mindre fritidsbåter passerer igjennom den canadiske Sault Ste. Marie Canal.

Slusene Soo Locks, lar båter reise mellom Øvresjøen og de lavereliggende store sjøene. Selv om slusene ikke er like travle som før i tiden, går allikevel en betydelig del av innenlands og utenlandshandel igjennom dem. De største båtene er 1000 fot lange og 105 fot brede. Dette er båter (kalt lakers) som er for store til å gå gjennom Wellandkanalen rundt Niagarafallene, og er derfor begrenset til de store sjøer med unntak av Ontariosjøen som ligger på nedsiden av Wellandkanalen. Utenlandske skip (kalt salties) er mindre og kan dermed bevege seg over de store sjøer og til havet via Saint Lawrence Seaway.

Sault Ste. Marie er hjem til Lake Superior State University, etablert i 1946 som en utvidelse av Michigan Mining and Technological College (nå Michigan Technological University). Sault Ste. Marie var også hjem til Jane Johnston Schoolcraft, en tidlig indiansk forfatter og hennes mann Henry Rowe Schoolcraft, en indiansk agent og etnograf. Huset deres står der fortsatt og er på listet i National Register of Historic Places.

Turisme er en større geskjeft i hva som vanligvis blir kalt the Soo. Slusene og det nærliggende Kewadin Casino, som eies av Saultstammen av Chippewaindianerne, trekker til seg mange folk, liksom skogene, innsjøene og Øvresjøens bredder. Området er også en inngangsport til Øvresjøens vakre nordre bredder gjennom tvillingbyen i Canada.

Ojibewaindianerne hadde bodd i området, som de kaller Baawitigong i århundrer, siden det var et utmerket sted for fisking. I 1668 grunnla de franske misjonærene Claude Dablon og Jacques Marquette en misjonsstasjon, og dermed er Sault Ste. Marie den tredje eldste byen i USA vest for Appalachene i hva som nå er USA. Fossene ble en hindring for shipping, tidlige båter på Øvresjøen måtte bli dratt rundt fossene, noe som kunne ta uker. Senere ble båtene avlastet og transportert rundt fossene, og så pålastet andre båter. Den første amerikanske slusen, "State Lock" ble bygd i 1855.

Navnets opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Byen har sitt navn fra de nærliggende fossene, opprinnelig kalt "Les Saults de Sainte-Marie". Sault er et arkaisk fransk ord for foss, eller styk.

I moderne fransk, blir ordene "chutes" og "rapides" brukt for å beskrive de henholdsvis foss og stryk, og sault er nesten kun funnet i geografiske navn fra det 17. århundre. (andre eksempler er Long Sault, Ontario og Grand Falls/Grand Sault, New Brunswick, to andre steder der sault også betyr dette.)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]