Jane Johnston Schoolcraft

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jane Johnston Schoolcraft
Jane Johnston Schoolcraft.jpg
Født31. januar 1800
Sault Ste. Marie
Død22. mai 1842 (42 år)
Ektefelle Henry Schoolcraft
Beskjeftigelse Historiker, lyriker, skribent, oversetter
Nasjonalitet USA
Utmerkelse Michigan Women's Hall of Fame (2008)

Jane Johnston Schoolcraft (født 31. januar 1800 i Sault Ste. Marie i Michigan i USA, død 22. mai 1842 i Canada) var en anerkjent litterær skribent som tilhørte ojibwa-stammen. Hennes indianske navn var Bamewawagezhikaquay.

Hennes mor var Ozhaguscodaywayquay, datter av den fremstående krigshøvding Waubojeeg av ojibwasyammen i det som nå er det nordlige Wisconsin; hennes far, John Johnston (1762–1828), var en pelshandler som forlot Belfast i Irland i 1790.

Hun ble interessert i litteratur av hennes far og hans store bibliotek. Hun skrev for det meste på engelsk, men skrev også flere dikt på ojibwe-språket. I 1823 giftet hun seg med Henry Rowe Schoolcraft, en amerikansk-indisk agent som var en av grunnleggerne av amerikansk kulturantropologi og som fikk mye berømmelse for sine publikasjoner om amerikanske indianere.

Paret flyttet til Mackinac Island i 1833 og fikk fire barn sammen. I 1841, da Henry mistet sin stilling som føderal agent, flyttet de til New York City. Jane Schoolcraft led ofte av forskjellige sykdommer og brukte det narkotiske stoffet laudanum.

Hun døde i mai 1842 mens hun besøkte en søster i Canada. Hun ble gravlagt i Ontario.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]