Hopp til innhold

Sault Ste. Marie (Ontario)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sault Ste. Marie
LandCanadas flagg Canada
ProvinsOntarios flagg Ontario
Ligger vedSt. Marys
Grunnlagt1888
Oppkalt etterSt. Marys
Tidssone-5
Retningsnummer705
Areal715 km²
Befolkning74 566 (2001)
Bef.tetthet104,29 innb./km²
Høyde o.h.190 meter
Politikk
BorgermesterJohn Rowswell
Posisjonskart
Sault Ste. Marie ligger i Ontario
Sault Ste. Marie (Ontario)
Sault Ste. Marie
Sault Ste. Marie (Ontario)
Kart
Sault Ste. Marie
46°32′00″N 84°21′00″V

Sault Ste. Marie (uttales ˈsuː ˈseɪnt məˈriː) er en by i den kanadiske provinsen Ontario. Byen ligger ved St. Marys River, rett overfor en by i Michigan med samme navn. Sault Ste. Marie har 74 566 innbyggere (2001).

Historie[rediger | rediger kilde]

Området var opprinnelig bebodd av Chippewa-indianere, og ble da kalt Baawitigong. Da den franske oppdageren Étienne Brûlé kom til området i 1623 gav han det navnet Sault de Gaston, etter Gaston, hertug av Orléans, bror av kong Ludvig XII. Senere kom jesuitter til området, og døpte det om til Sault Sainte Marie. Jesuitten fader Jacques Marquette grunnla også byen.

Sault Ste. Marie fikk bystatus i 1887 (som «town»), og i 1912 status som «city».

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Sault Ste. Marie er kjent for stålindustri. Byens største arbeidsgiver er Algoma Steel, med 3150 ansatte. I tillegg kommer selskapet Tube Mill Tenaris med 550 ansatte. Under andre verdenskrig var stålproduksjonen i byen en viktig brikke i rustningsindustrien i Canada og i Amerikas forente stater.

Ena nne viktig næring i byen er skogbruk. I denne sektoren er St.Mary's Paper den største bedriften i byen, med 380 ansatte. Møbelprodusenten Flakeboard er også basert i byen.

I den senere tid er outsourcede callsentre blitt en viktig næring i Sault Ste. Marie. 3600 personer jobber i denne sektoren i byen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]