Hopp til innhold

Ontariosjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ontariosjøen
(en) Lake Ontario
(fr) Lac Ontario
Nedbørfeltet til Ontariosjøen og de andre innsjøene som inngår i De store sjøer.
LandCanada[1][2]
USA[3]
LandUSAs flagg USA
Canadas flagg Canada
Delstat
Provins
New Yorks flagg New York
Ontarios flagg Ontario
Areal 19 000 km²[4]
Høyde 74 moh.[4]
Lengde 311 km
Bredde 85 km
Omkrets1 146 km [4]
Dybde244 m (maks)[4]
86 m (snitt)[4]
Volum1 640 km³ [4]
Nedbørfelt 64 000 km²[4]
VassdragSt. Lawrence
TilløpNiagara, Welland Canal, Don River, Humber River, Trent River, Cataraqui River, Genesee River, Oswego River, Black River, Salmon River
UtløpSt. Lawrence
Del avDe store sjøer, grensen mellom Canada og USA
Posisjon
Kart
Ontariosjøen
43°42′N 77°54′V

Ontariosjøen er en av de fem innsjøene i Nord-Amerika som inngår i De store sjøer (Great Lakes, Grands Lacs).

Geografi[rediger | rediger kilde]

Ontariosjøen er den østligste og den minste i overflate (19 000 km²) av de store sjøer, selv om den er større enn Eriesjøen i volum (1 640 km³). Den er den 14. største innsjøen i verden og har en omkrets på 1 146 km.

Ontariosjøen ligger 75 moh. Lengden er 311 km og bredden er 85 km. Gjennomsnittsdybden er 86 meter og maksdybden er 244 meter. Det er den eneste av de store sjøer som ikke grenser til Michigan.

De store sjøer (Great Lakes, Grands Lacs) består av fem innsjøer; Øvresjøen, Michigansjøen, Huronsjøen, Eriesjøen og Ontariosjøen.

Hovedinntaket er Niagaraelven (fra Eriesjøen) og utløpet er St. Lawrenceelven. Andre store elver som renner inn i sjøen inkluderer Don River, Humber River, Trent River, Cataraqui River, Genesee River, Oswego River, Black River og Salmon River. Andre geografiske kjennetegn inkluderer Hamilton Harbour; Bay of Quinte; Toronto Islands og Thousand Islands. Bay of Quinte skiller mesteparten av Prince Edward County fra nordkysten bortsett fra en 3 km strekke med land som forbinder den til fastlandet. Den største øya på sjøen er Wolfe Island nær Kingston der sjøen munner ut i St. Lawrenceelven. Den har fergeforbindelse fra både Canada og USA.

En del av Great Lakes Waterway passerer igjennom sjøen, som er farbar ovenfra fra Wellandkanalen og nedenfra fra St. Lawrence Seaway. Trent-Severn Waterway for fritidsbåter forbinder Ontariosjøen ved Bay of Quinte til Georgian Bay i Huronsjøen og passerer gjennom Simcoesjøen. Rideau Waterway, som også er for fritidsbåter, forbinder Ontariosjøen ved Kingston med Ottawaelven ved Ottawa. Oswegokanalen forbinder sjøen ved Oswego til New York State Canal System, som med utløp til Hudsonelva, Eriesjøen og Champlainsjøen.

Et større byområde kalt Golden Horseshoe (inkludert Toronto, Ontario og Hamilton, Ontario) ligger ved den vestre enden av sjøen. Andre sentre på den canadiske siden inkluderer havner som St. Catharines, Ontario, Oshawa, Cobourg og Kingston nær utmunningen til St. Lawrcenceelven. Omtrent 9 millioner mennesker eller en fjerdedel av Canadas befolkning bor i nedslagsfeltet til Ontariosjøen.

Den amerikanske bredden er hovedsakelig landlig, med et unntak av Rochester, New York og den mindre havnen Oswego, New York. Byen Syracuse, New York ligger 65 km innenlands fra kysten og er forbundet til sjøen via New York State Canal System. Over to millioner mennesker bor i Ontariosjøens nedslagsfelt på den amerikanske siden.

En hurtigbåtbilferge ble over sjøen mellom Toronto og Rochester ble opprettet 17. juni 2004, og ble trafikkert av Spritit of Ontario I. Fergeforbindelsen ble avsluttet 10. januar 2006.

På sørkysten sørger kalde briser fra sjøen for å utsette fruktblomstringen til frostfaren er over, og området er blitt et stort fruktdyrkningsområde med eple, kirsebær, pære, plommer og fersken dyrket kommersielt i frukthager på begge sider av Rochester. Den kanadiske delen av sørkysten, også kjent som Niagarahalvøya er også et stort fruktdyrknings- og vinlagingsområde, og ligger mellom Stoney Creek og Niagara-on-the-lake. Eplevarianter som tolerer et mer hårdt klima blir dyrket på nordkysten, rundt Cobourg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Toporama, besøkt 15. februar 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Canadian Geographical Names Database, CGNDB ID FAYLN, besøkt 15. februar 2021[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Geographic Names Information System, GNIS ID 970427, besøkt 15. februar 2021[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b c d e f Lakepedia.com: Lake Ontario

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]