Hopp til innhold

Sassafrasslekta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sassafrasslekta
Sassafras (Sassafras albidum)
Nomenklatur
Sassafras
J.Presl
Populærnavn
sassafrasslekta
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppemagnolider
Ordenlaurbærordenen
Familielaurbærfamilien
Økologi
Antall arter: 3
Habitat: skog
Utbredelse: Nord-Amerika, Øst-Asia
Inndelt i

Sassafrasslekta (Sassafras) er en slekt med løvfellende trær i laurbærfamilien.

De blir opptil 35 m høye, og alle deler av planten dufter. Bladene sitter spredt og kan være ovale, eller ha to eller tre lapper. Blomstene er tretallige og gule; de kan være tvekjønnede, eller treet kan ha adskilte hann- og hunnblomster. Forskjellene mellom de tre artene i slekta ligger hovedsakelig i detaljer i blomsterbygningen. Frukten er en blåsvart steinfrukt.

Sassafrasslekta er disjunkt utbredt i områdene med temperert løvskog i Øst-Asia og østlige Nord-Amerika. Utbredelsen strekker seg sørover til subtropiske områder. I Nord-Amerika er det én art, sassafras (S. albidum). Den finnes nordover til sørvestlige Maine i USA og er blant de nordligste representantene for laurbærfamilien i verden.

Det er to arter i Øst-Asia: Sassafras tzumu er utbredt 100–1900 moh. i de kinesiske provinsene Anhui, Fujian, Guangdong, Guangxi, Guizhou, Hubei, Hunan, Jiangsu, Sichuan, Yunnan og Zhejiang. Sassafras randaiense er bare kjent fra Taiwan, der den vokser i eviggrønn skog 900–2400 moh. De asiatiske artene er av og til blitt plassert i egne slekter: Pseudosassafras og Yushunia.

Sassafrasslekta har tidligere hatt en vid utbredelse på den nordlige halvkule. På Island vokste Sassafras ferrettianum i miocen, og den samme arten fantes i Tyskland i pliocen.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]