Sarntal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sarntal
Astefeld.jpg

Våpen

LandItalia Italia
RegionFlag of Trentino-South Tyrol.svg Trentino-Alto Adige
Provins Sør-TirolRediger på Wikidata
DistriktSalten-Schlern
StatusKommune
Areal303 km²
Befolkning6 671 (2004)
Bef.tetthet22 innb./km²
Høyde over havet961 meter
Postnummer39058
Telefonprefiks0471
ISTAT-nummer021086

Sarntal
46°38′37″N 11°21′22″Ø

Sarntal (italiensk Sarentino) er en dal og en kommune midt i Syd-Tirol i Nord-Italia. Dalen er del av Sarntal-Alpene, og er omgitt av dette fjellets topper på alle sider (opptil 2781 moh. i Hirzer). Hele dalen hører til én kommune, som med drøye 300 km² er Syd-Tirols største. Kommunen består av 28 landsbyer («fraksjoner»), hovedlandsbyen er Sarnthein. Dalen dreneres sydover av elven Talfer, som munner i Eisack ved Bolzano.

Dalen er tilgjengelig via tre veier. Veien fra Bolzano i syd fører gjennom et trangt juv (Sarner Schlucht) som fra tid til annen er stengt på grunn av steinras. Veien fra Sterzing i nord går over Penserpasset, som er vinterstengt i fire til fem måneder. I tillegg kommer en veldig smal og svingete vei fra sydøst, som er stengt for busser og lastebiler.

Hovednæringsgrenene er landbruk (fremfor alt storfedrift under alpine betingelser) og håndverk.

Etter at Syd-Tirol kom til Italia i 1920, har Sarntal i dag også en italienskspråklig minoritet på 1 %. Kommunens italienske navn Sarentino ble, som de fleste andre italienske stedsnavn i Syd-Tirol, funnet opp av fascistene1920-tallet ved å forvanske dens tyske navn.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]