Sankt Ansgar kirke (Kristiansand)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
St Ansgar katolske kirke i Kirkegata, Kristiansand.
St. Josef sykehus ble tidligere drevet av St. Josef-søstrene som et katolsk sykehus, men rommer i dag offentlige omsorgstjenester.
Må ikke forveksles med Sankt Ansgar kirke (København).

St. Ansgar kirke er sognekirke for den katolske menigheten, St. Ansgar katolske menighet, i Kristiansand og nesten hele vestre del av Agder fylke. Menigheten ble grunnlagt i 1890 for stedboende tyske håndverkerfamilier, Wilhelm Hartmann var sogneprest fra starten og fram til 1911. Etter bybrannen i 1892 ble det andre kirkebygget revet og nyoppført i 1936, mens dagens bygning er oppført i rød teglstein etter totalrestaurering av det andre kirkebygget som brant på 1980-tallet.

St. Ansgar katolske menighet er en sognemenighet som alle katolikker i det tidligere Vest-Agder sogner til, med unntak av Sirdal kommune, i tillegg til Lillesand, Birkenes, Iveland, Evje og Hornnes, Bygland, Valle og Bykle kommune i tidligere Aust-Agder. Nabosognene er Arendal i øst og Stavanger i vest. St. Ansgar katolske menighet har pr. 2012 om lag 3000 medlemmer[1], og sogner under den katolske biskop i Oslo.

1970-tallet kom mange vietnamesiske båtflyktninger til Kristiansand, og disse var overveiende katolikker. Menighetens Vietnamesere har egne messer hver søndag med pater Michael som kom i 2006 for å hjelpe i den vietnamesiske sjelesorgen. Polske politiske flyktninger tidlig på 1980-tallet utgjorde et nytt, kraftig tilskudd til menighe

ten, og disse to språkgruppene har i mer enn tjue år hatt egne visitasprester og messer på eget språk.

Prestene i St. Ansgar menighet har siden andre verdenskrig nesten utelukkende hatt opprinnelse i Tyskland og Nederland. I tillegg har det siden omkring 1980 vært vietnamesiske hjelpeprester knyttet til menigheten, og i økende grad polske hjelpeprester. Under sogneprest Norbert Haunschild (1978-1990) vokste menigheten raskt, og kirken ble utvidet med prestebolig og integrert menighetsthus.

Menigheten disponerer Stella Maris menighets- og feriehjem, en trevilla som ligger nede ved Skogsfjorden i Mandal. Stella Maris har eget kapell og soveplasser til bruk ved menighets- og ungdomsarbeid.

Etter stor medlemsøkning de siste årene, ble det nødvendig med en utvidelse. Ny og utvidet kirke og menighetssenter sto klart i desember 2013 etter to års byggearbeid[2].

St. Josef-søstrene[rediger | rediger kilde]

St. Josef-søstrene etablerte seg i Kristiansand i 1891, og kjøpte en rekke tomter i Kongensgate inntil kirken etter bybrannen i 1892. Siden anla de et lite nonnekloster i Møllevannsveien vest for bykjernen, ved siden av den tidligere presteboligen. Det tilhører St. Josef-søstrene og har i mer enn førti år hatt tilhold av en håndfull nonner. Tidligere drev søstrene også fra 1891 til 1967 sykehus ved St. Josef sykehus i Kongens gate, vegg i vegg med St. Ansgar kirke. Dette sykehuset hadde både fødestue og andre medisinske tilbud, men ble i 1967 omgjort til Legevakt og rommer i nyere tid offentlige omsorgstjenester og -boliger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]