Sankt Ansgar kirke (Kristiansand)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Må ikke forveksles med Sankt Ansgar kirke (København).
Sankt Ansgar kirke (Kristiansand)
OmrådeKristiansand
BispedømmeOslo katolske bispedømme
Beliggenhet
Kart
Sankt Ansgar kirke
58°08′41″N 7°59′52″Ø

St. Ansgar kirke er sognekirke for den katolske menigheten, St. Ansgar katolske menighet, i Kristiansand og nesten hele vestre del av Agder fylke. Menigheten ble grunnlagt i 1890 for stedboende tyske håndverkerfamilier, Wilhelm Hartmann var sogneprest fra starten og fram til 1911. Etter bybrannen i 1892 ble det andre kirkebygget revet og nyoppført i 1936, mens dagens bygning er oppført i rød teglstein etter totalrestaurering av det andre kirkebygget som brant[trenger referanse]1980-tallet.

St. Ansgar katolske menighet er en sognemenighet som alle katolikker i det tidligere Vest-Agder sogner til, med unntak av Sirdal kommune, i tillegg til Lillesand, Birkenes, Iveland, Evje og Hornnes, Bygland, Valle og Bykle kommune i tidligere Aust-Agder. Nabosognene er Arendal i øst og Stavanger i vest. St. Ansgar katolske menighet har pr. 2012 om lag 3000 medlemmer[1], og sogner under den katolske biskop i Oslo.

Prestene i St. Ansgar menighet har siden andre verdenskrig nesten utelukkende hatt opprinnelse i Tyskland og Nederland. Da kommunen på 1970-tallet mottok mange vietnamesiske båtflyktninger, og disse overveiende var katolikker, har det siden omkring 1980 vært vietnamesiske hjelpeprester knyttet til menigheten. Polske politiske flyktninger tidlig på 1980-tallet utgjorde et nytt, kraftig tilskudd til menigheten, og disse to språkgruppene har i mer enn tjue år hatt egne (besøkende eller faste) prester og messer på eget språk. Under Sogneprest Norbert Haunschild (1978-1990) vokste menigheten raskt, og kirken ble utvidet med prestebolig og integrert menighetshus.

Menigheten disponerer Stella Maris menighets- og feriehjem, en trevilla som ligger nede ved Skogsfjorden i Mandal. Stella Maris har eget kapell og soveplasser til bruk ved menighets- og ungdomsarbeid.

Etter stor medlemsøkning de siste årene, ble det nødvendig med en utvidelse. Ny og utvidet kirke og menighetssenter sto klart i desember 2013 etter to års byggearbeid[2].

St. Josef-søstrene[rediger | rediger kilde]

St. Josef sykehus ble tidligere drevet av St. Josef-søstrene som et katolsk sykehus, men rommer i dag offentlige omsorgstjenester.

St. Josef-søstrene etablerte seg i Kristiansand i 1891, og kjøpte en rekke tomter i Kongensgate inntil kirken etter bybrannen i 1892. Siden anla de et lite nonnekloster i Møllevannsveien vest for bykjernen, ved siden av den tidligere presteboligen. Det tilhører St. Josef-søstrene og har i mer enn førti år hatt tilhold av en håndfull nonner.

Tidligere drev søstrene også fra 1891 til 1967 sykehus ved St. Josef sykehus i Kongens gate, vegg i vegg med St. Ansgar kirke. Dette sykehuset hadde både fødestue og andre medisinske tilbud, men ble i 1967 omgjort til legevakt, og rommer i nyere tid offentlige omsorgstjenester og -boliger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «St. Ansgar statistikk 31.12.11». Arkivert fra originalen 2. oktober 2017. Besøkt 2. oktober 2017. 
  2. ^ «St. Ansgar utvidelse». Arkivert fra originalen 2. oktober 2017. Besøkt 2. oktober 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]