Sandstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kommunegrensene som delte de fire Hitra-kommunene fram til 31. desember 1963.

Sandstad er et sogn i Hitra og en tidligere kommune i Trøndelag. Sandstad kirke er sognets kirke. Kommunen var en del av Hitra formannskapsdistrikt da dette ble opprettet i 1837 og omfattet dagens kommuner Hitra og Frøya. Sandstad var en del av Fillan da denne kommunen ble skilt fra Hitra 1. januar 1886.

1. juli 1914 ble Sandstad skilt ut fra Fillan som egen kommune med 947 innbyggere. Sandstad var så egen kommune gjennom 50 år. 1. januar 1964 ble Sandstad, som da hadde 1 028 innbyggere, slått sammen med Fillan, Hitra og Kvenvær til den nye kommunen Hitra.

Tidligere var Sandstad et tettsted med 207 innbyggere i 2008. Stedet har postnummer 7246 Sandstad.

Sandstad har vært, og er, hovedinnfartsåren til Hitra og Frøya ettersom det ligger sørvendt mot Trondheimsleia og fastlandet. Det ble etablert fergeforbindelse fra Sandstadsundet til Storoddan ved Kyrksæterøra i 1964. Ved ferdigstillingen av Riksvei 714 ble anløpssted på fastlandet for fergeforbindelsen flyttet til Sunde i Snillfjord. Fylkesvei 713 har ett av sine to tilknytningspunkter til Fylkesvei 714 på Sandstad.

Fergeleiet ble senere flyttet til Jøsnøya på Sandstad, men nedlagt da stedet ble ett av innslagspunktene for Hitratunnelen som siden åpningen 8. desember 1994 har gitt Hitra fergefri fastlandsforbindelse. Sandstad er ett av hovedanløpene for hurtigbåtruten Kystekspressen som går mellom Trondheim og Kristiansund. Hurtigbåtkaia på Sandstad ligger i tilknytning til det gamle fergeleiet.

Lokalavisa Hitra-Frøya flyttet redaksjonen høsten 2009 til Fillan. Øvrig næringsvirksomhet er bilverksted og oppdrettsvirksomhet.

Utenfor Sandstad ligger øyene Jøsnøya, Horsøya, Kalvøya og Aunøya, skilt fra fastlandet ved Djupsundet og Sandstadsundet. I mellomalderen ble leia mellom Hitra og Hemne kalt for Knarrskeið, som betydde et sted «der handelsskip kunne komme seg fram». Flere kulturminner knyttet til skipsfart, der enkelte er 500-600 år gamle, er registrert på Horsøya og Kalvøya.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sandstad er første gang beskrevet skriftlig i 1237 da hertug Skule Bårdsson skulle dra gjennom leia på vei hjem til Rissa. Han søkte ly ved Sandstad på grunn av det dårlige været. Deretter berettes det i 1240 om kong Håkon Håkonsson som dro nordover med hele hæren, nærmere 40 langskip. I Trondheimsleia kom han inn i en snøstorm, og søkte ly ved Sandstad. Han var på vei for å ta Skule i Nidaros men liggende ved Sandstad hørte han at Skule hadde rømt. Han valgte likevel å dra til byen for å ta seg av Skule-tilhengerne.

På Aunøya var det fra 1700-tallet handelssted og gjestgiveri. Nordlandsjektene mellom Nord-Norge og Bergen pleide å ligge her både på vei nordover og sørover.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Sverre Utseth: Hitraboka, gårds- og slektshistorie Sandstad sokn, Orkanger 1989