Fastlandsforbindelsen Hitra–Frøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hemnskjelbrua, sett fra Hemnskjel
Innkjøring Hitratunnelen fra Hemnskjel
Innkjøring Hitratunnelen fra Hitra

Fastlandsforbindelsen Hitra—Frøya er et tunnel-, bru- og veiprosjekt som knyttet øyene Hitra og Frøya til fastlandet. Prosjektet ble gjennomført i tre etapper:

Veiprosjektet ble finansiert etter en fordelingsnøkkel der trafikantene stod for 38 prosent gjennom bompengeinnkreving i regi av selskapet Hitra Frøya Fastlandssamband. Staten dekket 51 prosent, mens fylkeskommunen stod for 7 prosent og de tre kommunene Hitra, Frøya og Snillfjord tilsammen 4 prosent.

Stortinget vedtok bompengeproposisjonen for fastlandsforbindelsene den 13. juni 1990. I vedtaket ble forhåndsinnkreving av bompenger på fergestrekningene godkjent, samt etterskuddsinnkreving i perioden 19912012. Bompenger ble innkrevd fra 1. januar 1991. 1. februar 2003 ble Ansnes og Dolmøya bomstasjoner lagt ned og ut bompengeperioden ble det bare krevd inn bompenger fra Sandstad bomstasjon på Jøsnøya på Hitra-siden av Hitratunnelen.

Siden trafikkmengden ble større enn forventet kunne bompengeinnkrevingen avvikles 7. november 2008. En del av prosjektet som ikke ble realisert samtidig med de øvrige byggeprosjektene grunnet lokal uenighet var en ny vei og bru fra tunnelinnslaget til Frøyatunnelen på Dolmøya og over til fast-Hitra. Dagens bru, Vettastraumen bru, er fra 1961, har ett felt og er lysregulert. Det arbeides med ulike alternativ for dette veiprosjektet, som blant annet har støtt på problemer knyttet til et hekkende hubropar der en først planla å legge veien. Finansieringen er imidlertid klar, og skal skje etter samme fordelingsnøkkel som for den øvrige fastlandsforbindelsen. Den billigste løsningen ble valgt, og det var å fortsette innkrevingen ved Sandstad bomstasjon. Dette skjedde fram til 20. februar 2010, klokken 17:00, da bommen åpnet for en betalende bilist for siste gang. Byggearbeidene på den nye Dolmsundbrua startet høsten 2012,[1] og den åpnet for fri ferdsel 3. juni 2016.

De opprinnelige planene var at bompengeinnkrevingen skulle vare fram til 1. januar 2012. Den forserte nedbetalingen av prosjektet skyldes i hovedsak at trafikken gjennom bomstasjonene har vært større enn det som ble antatt i prognosene som lå til grunn for prosjektet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]