Sandmarihøne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sandmarihøne
Nomenklatur
Hippodamia variegata
Goeze, 1777
Populærnavn
sandmarihøne[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieMarihøner
SlektHippodamia
Miljøvern
Norsk rødliste:[2]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

VU — Sårbar

Økologi
Habitat: på land
Utbredelse: finnes i Norge
Larven

Sandmarihøne (Hippodamia variegata) er en av marihønene (Coccinellidae), en av de mange polyphage billene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Sandmarihøne er mellom 3,5 og 4,5 millimeter lang. Dekkvingene er røde med svarte flekker. Brystskjoldet er svart med noe hvitt i framkanten og på sidene. Den er ganske lik neslemarihøne Ceratomegilla notata og torvmarihøne Hippodamia septemmaculata, og kan forveksles med disse. De kan skilles blant annet på fargene og mønsteret på brystskjoldet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Sandmarihøne finnes på ulike planter, busker og trær og er knyttet til tørrenger og sandområder.

Rødlistevurdering[rediger | rediger kilde]

I dag kjenner Artsdatabanken til bestander på Kvitsanden på Røros, Grimsmoen i Folldal og et nyere funn fra Karasjok i Finnmark.

Gamle funn eksisterer fra Oslo, Halden og Gudbrandsdalen. Arten er lokal og har sannsynligvis gått tilbake pga. gjengroing og endringer i kulturlandskapet. Bestanden på Røros er sterkt truet pga arealbruk.

Arten er sårbar (VU) med bakgrunn i begrenset forekomstareal kombinert med trolig kraftig fragmentering, pågående nedgang i areal og kvalitet på habitatet. Artens kjente forekomstareal er 200 km2, mens estimert forekomstareal er 134 km2 (minimum 20 km2, maksimum 400 km2). Men usikkerheten er relativt stor da utbredelsespotensialet er stort. Bestanden er vurdert til trolig kraftig fragmentert fordi over halvparten av individene antas å finnes i relativt små og isolerte delpopulasjoner siden den er begrenset til tørre sandområder. Artens spredning- og etableringspotensial er trolig ganske bra, men potensielle lokaliteter er svært spredt. Pga. overnevnte påvirkningsfaktorer er både forekomstareal og kvalitet på habitatene under pågående reduksjon. Konklusjon: Sandmarihøne er vurdert i 2021 som sårbar (VU) fordi arten har et svært begrenset forekomstareal der bestanden er trolig kraftig fragmentert og habitatets kvalitet er i tilbakegang. [2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 12. oktober 2020. Besøkt 12. oktober 2020. 
  2. ^ a b Ødegaard F, Hanssen O, Laugsand AE og Olberg S (24. november 2021). «Biller. Vurdering av sandmarihøne Hippodamia variegata som EN→VU for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]